Odbijeno mu od plate

Samo u BiH: Sudija presudio, ali zaboravio osuđenog poslati u zatvor

18:35, 29.11.2019.
Izvor: Radio Sarajevo
Thumbnail
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH obznanilo je odluku Prvostepene disciplinske komisije za sudije, po kojoj je "sudija jednog Opštinskog suda" odgovoran jer je osuđenik izbjegao zatvorsku kaznu!

Radi se o slučaju iz 2014, a kako je u međuvremenu nastala zastara, sredinom ove godine Kancelarija disciplinskog tužioca VSTV-a pokrenuo je tužbu protiv "zaboravnog" sudije.

Ime sudije u odluci Komisije, radi zaštite, nije navedeno. U ovom i sličnim slučajevima, iz VSTV-a ne otkrijivaju čak ni puni naziv institucije, odnosno grad u kojem rade one protiv kojih se vode postupci.

„..........., sudija Opštinskog suda u ....., odgovoran je, što je, nakon što je donio presudu 27.6.2014. godine, koja je postala pravosnažna 6.9.2014. godine, propustio da preduzme potrebne mjere za izvršenje kazne zatvora u trajanju od tri mjeseca, izrečene predmetnom presudom, sve do 27.10.2017. godine, uslijed čega je 06.09.2017. godine nastupila apsolutna zastarjelost izvršenja krivične sankcije. Dakle, nepažljivo postupajući u predmetu broj 128 0 K 013708 14 K, propustio blagovremeno pokrenuti postupak izvršenja krivične sankcije, slijedom čega je nastupila zastarjelost izvršenja krivične sankcije, čime je počinio disciplinski prekršaj „nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti“, navodi se u odluci Komisije.

Tuženom je izrečena disciplinska mjera smanjenje plate za deset odsto, na period od tri mjeseca.

Pročitajte još:

Prijetio smrću sudiji i njenoj porodici, Đokiću minimalna kazna zatvora

Advokat Popovića otkrio kako je izgledao susret sa Severinom

Ukradenim autom probili izlog u Bingu i za minutu opljačkali radnju

Nakon stravične nesreće uhapšen vozač kamiona

Svinjokolj u Srpskoj u punom jeku: Trihinela pronađena u četiri grada

Severina napisala emotivnu poruku sinu: "Oprosti im sine, ne znaju šta čine"

Trojka osumnjičena za brutalno ubistvo u Banjaluci ostaje iza rešetaka

Svjedok teške nesreće: Vidio sam kako ih kamion kupi i melje

Pokušao ubiti komšiju zbog šahovske figure