Samit u Zagrebu - perspektiva za kandidatski status do kraja godine

  • 04.05.2020. 21:21

Predstojeći Samit EU-zapadni Balkan koji će biti održan u Zagrebu prilika je da se otvori perspektiva za dobijanje kandidatskog statusa do kraja ove godine, saopšteno je nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa ad hok Političkom radnom grupom za EU.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić održali su sastanak sa ad hok Političkom radnom grupom za EU radi ubrzanja procesa pristupanja BiH Evropskoj uniji u skladu sa zaključkom sa sjednice Predsjedništva BiH, koja je održana 28. aprila.

Sastanku su, osim članova Predsjedništva BiH, prisustvovali predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, zamjenik predsjedavajućeg i ministar inostranih poslova Bisera Turković, predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH i zamjenik predsjedavajućeg Nebojša Radmanović i Denis Zvizdić, te zamjenici predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirić i Bakir Izetbegović.

"Na sastanku je potvrđeno da će Predsjedništvo BiH inicirati i voditi reformu radi ostvarivanja potrebnog stepena usklađenosti s kriterijumima za članstvo na temelju realizacije 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Naglašeno je da je cilj ove grupe podstaći ukupan dijalog u BiH radi ispunjavanja uslova za dobijanje kandidatskog statusa", saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Svi učesnici sastanka izrazili su snažnu podršku napredovanju BiH ka EU i namjeru da se radi na ispunjavanju ovih uslova.

Na sastanku je izražena zahvalnost Delegaciji EU u BiH i ambasadorima zemalja Kvinte koji su snažno pozdravili zaključak Predsjedništva BiH i njegovu posvećenost da predvodi proces ka realizaciji reformi po ključnim prioritetima utvrđenim u Mišljenju Evropske unije.

"Učesnici sastanka su izrazili žaljenje što se predstavnici HDZ-a nisu odazvali na poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, te izrazili nadu da će se uključiti u ovaj proces i učestvovati na sastancima koji će biti održani u narednom periodu", navedeno je u saopštenju.