Uprava za inspekcijske poslove

Salkić: Italijanski otpad u Drvaru nije medicinski i opasan

  • 30.07.2020. 18:07

Glavni ekološko-urbanistički inspektor federalne Uprave za inspekcijske poslove Ejub Salkić rekao je da je analizom utvrđeno da italijanski otpad u Drvaru nije medicinski i opasan, kao i da je legalno uvezen, ali nelegalno deponovan.

Salkić kaže da je riječ o kategorisanom tekstilnom otpadu iz fabrike tekstila sa područja sjeverne Italije koji zbog problema nije završio tamo gdje je trebalo - u Industrijskoj zoni Pasijak, pa se zato i smatra nelegalnim.

"Otpad je deponovan tamo gdje nije trebalo - u Drvaru, Bosanskom Grahovu, na dva lokaliteta u Bihaću, a pet kamiona je otišlu u Kiseljak i Busovaču. Izašli smo na teren, sačinili zapisnike i uzeli uzorke materijala", rekao je Salkić za N1.

On je naveo da su uzorci pokazali da nije riječ o medicinskom niti opasnom materijalu.

Salkić kaže da otpad jeste iz regije u kojoj je bilo najviše zaraženih virusom korona, ali da on nema veze s tim, te da je kategorisan u skladu sa zakonom.

Pokrenute su aktivnosti da Italija i firme koje su ga prevezle preuzmu nazad taj otpad, a tužilaštvo je pokrenulo postupak.

Ukoliko se tužilaštvo izjasni da nema osnova za rad na tom slučaju, kaže Salkić, firma koja je uvezla otpad biće prekršajno kažnjena.

"Naređeno im je da u roku od 30 dana prikupe sav otpad i zbrinu na jednom lokalitetu, ako ne mogu neka im pomogu izvoznici i italijanska Vlada. Ako ne, onda ćemo o trošku investitora zbrinuti otpad", rekao je Salkić.

Otpad je ograđen i trenutno ga na svim lokacijama čuva policija.

Тагови: