Zamjenik američkog državnog sekretara

Saliven: Politički lideri da pokažu hrabrost i prihvate kompromise

  • 17.12.2018. 19:44

Zamjenik američkog državnog sekretara Džon Saliven izjavio je danas u Sarajevu da SAD ne želi da se bilo koja zemlja miješa u suverenitet BiH i da će vlada njegove zemlje čvrsto reagovati na bilo kakve prijetnje stabilnosti BiH.

Saliven je istakao da je cilj njegove posjete BiH bio da političkim liderima i građanima prenese opredijeljenost SAD za zapadni Balkan, zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, te podršku "aspiracijama BiH za integracije u NATO i EU".

"Pokušaji da se podrivaju institucije BiH, pozivi na secesiju ili uspostavljanje trećeg entiteta narušavaju duh i slovo Dejtona i predstavljaju prijetnju stabilnosti BiH i cijele regije", rekao je Saliven na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Saliven je istakao da je sada vrijeme za političke lidere u BiH da pokažu hrabrost i odgovornost da donesu teške odluke i prihvate kompromise.

"Apelujem na vlast BiH da promoviše politike koje će dati više šansi građanima za njihov uspjeh i prosperitet, te da preduzmu neophodne reforme i omoguće integraciju u NATO i EU", rekao je Saliven.

Zamjenik državnog sekretara SAD kritikovao je nespremnost vlasti da se otkloni diskriminatorski etnički kriterijum zbog kojeg neki građani BiH ne mogu da se kandiduju za neke javne funkcije.

Ističući da susjedi BiH napreduju i da niko ne želi vidjeti da BiH zaostaje, Saliven je poručio da će se SAD, Evropa i njihovi partneri čvrsto obračunavati sa onima koji podrivaju navedene principe na bilo koji način, što uključuje i one koji su najekstremniji u tome, a prema kojima će biti preduzimane koordinisane sankcije u vezi sa njihovom mogućnošću putovanja i korištenje privatne imovine.

"Radićemo i sa vašim zvaničnicima u borbi protiv spoljnih sila koje aktivno nastoje učiniti BiH ranjivijom što se tiče unutrašnje nestabilnosti", rekao je Saliven, ali nije precizirao na koga misli.

Kada je riječ o njegovom današnjem sastanku sa članovima Predsjedništva BiH, Saliven je naveo da je tom prilikom izrazio nezadovoljstvo vlade SAD tendencijom pojedinaca u javnom životu BiH da koriste zapaljivu retoriku koja unosi podjele.

"Apelujem na više kooperativnosti da bi ova zemlja išla naprijed i da se to radi zajedno. Apelujem na sve građane BiH da prioritet daju ne zaštiti etničkih privilegija koje ih odvajaju, nego promovisanju politika koje omogućavaju otvaranje novih radnih mjesta, veće šanse, integrisani obrazovni sistem, prosperitet", rekao je Saliven, koji je pozvao građane da se ujedine u borbi protiv korupcije.

On je istakao da je interes njegove zemlje da BiH postane član NATO-a i da podržava "odluku domaćih vlasti da zemlja ide ka tom članstvu".

Saliven je rekao da se danas sastao sa članovima Predsjedništva BiH jer poštuje demokratiju i volju građana koji su izabrali članove ove institucije, napominjući da nema promjene u statusu predsjedavajućeg Predsjedništva Milorada Dodika kada je riječ o sankcijama SAD.

Zamjenik američkog državnog sekretara izjavio je da sa članovima Predsjedništva nije razgovarao o regionalnim odnosima, ali da SAD podstiču dobre međususjedske odnose na zapadnom Balkanu.

"Ovdje sam bio da razgovaramo o američkoj politici u BiH", zaključio je Saliven.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.