Interna revizija u Ustavnom sudu BiH

Šakota: Biće pronađeno rješenje za uspostavljanje interne revizije

  • 04.06.2018. 12:54

Direktor Centralne harmonizacijske jedinice Ministarstva finansija i trezora BiH Ranko Šakota smatra da će biti pronađeno rješenje za uspostavljanje interne revizije u Ustavnom sudu BiH.

Navodeći da nije vidio odluku Ustavnog suda BiH o neprihvatanju zahtjeva Ministarstva pravde BiH za uvođenje interne revizije, Šakota je ocijenio da je riječ o nerazumijevanju, a ne odbijanju primjene zakona. 

"Uspostavljanje interne revizije regulisano je posebnim zakonom i pretpostavljam da ćemo naći neko rješenje", rekao je Šakota Srni. 

On je podsjetio da je do sada bilo sličnih slučajeva, ali da su oni riješeni u saradnji tih institucija i jedinicama interne revizije. 

"Očekujem da dobijem informacije od naše jedinice za internu reviziju Ministarstva pravde BiH kako bih tačno znao o čemu se radi", rekao je Šakota. 

Direktor Centralne harmonizacijske jedinice dodao je da su Zakonom o internoj reviziji institucija BiH obuhvaćene sve institucije, ali da je fleksibilno da li će jedna jedinica biti za jednog ili više korisnika. 

Ustavni sud BiH nije prihvatio zahtjev Ministarstva pravde za potpisivanje dokumenata za vršenje interne revizije u Ustavnom sudu pozivajući se na svoju samostalnost i nezavisnost. 

U Ustavnom sudu BiH smatraju da se uspostavljanjem interne revizije krši načelno samostalnosti i nezavisnosti ovog suda u odnosu na druga tijela vlasti i bilo koje spoljne uticaje. 

"Ustavni sud BiH je ustavno tijelo, osnovano članom šest Ustava BiH kao nezavisan čuvar Ustava i kao institucionalni garant za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda ustanovljenih Ustavom BiH", navodi se u odluci ovog suda kao odgovoru na zahtjev Ministarstva pravde. 

U odluci Ustavnog suda, donijetoj 22. marta, navodi se da ovaj sud nije dio ni zakonodavne, ni izvršne, niti redovne sudske vlasti, nego je Ustavom BiH pozicioniran kao posebna samostalna i nezavisna vlast koja na osnovu Ustava djeluje kao korektivni faktor za ostala tri segmenta vlasti. 

Odluka Ustavnog suda BiH o neprihvatanju zahtjeva Ministarstva pravde za potpisivanje Povelje interne revizije i Sporazuma o vršenju interne revizije u Ustavnom sudu BiH na dnevnom je redu sutrašnje sjednice Savjeta ministara.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.