Milorad Dodik 

Sajam nije samo susret privreda, nego i susret kultura

  • 09.04.2019. 12:33

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas otvarajući 22. privredni sajam "Mostar 2019" da je to tradicionalna i najveća sajamska manifestacija u BiH koja okuplja privrednike iz zemlje i inostranstva kako bi se susreli, promovisali svoje poslove i napravili dobre poslovne aranžmane.

"Manifestacija koja je počela prije 22 godine ovdje u Mostaru sigurno tada nije pretendovala da bude ovako moćna i zapažena", rekao je Dodik, ističući da činjenica da je ovogodišnja zemlja partner Kina govori o snazi ove manifestacije i njenoj vidljivosti ne samo u regionu, nego i na globalnom nivou. 

Prema Dodikovim riječima, to što je Kina zemlja partner Sajma pokazuje da je Kina zainteresovana da na taj način bude prisutna ovdje, ali i sposobnosti BiH. 

Dodik je podsjetio da je kineska inicijativa "16 plus jedan" okupila zemlje regiona na razvoju važnih infrastrukturnih projekata, kao i preduzeća iz realnog sektora, što je šansa u trenucima kada globalna ekonomija posustaje, a ekonomija u regionu i Evropi pokazuje zastoje, dok se istovremeno kineska ekonomija pokazuje kao jedna od najvažnijih kako bi se očuvao globalni rast. 

"NJihovi uspjesi su važni za nas", istakao je Dodik i dodao da se svakodnevno u mnogim oblastima života kineski proizvodi omogućavaju bolje obavljanje poslova, bržu komunikaciju i kretanje. 

"Mnogo toga možemo da naučimo od Kine, svakako i to da vidimo kako da se iz teške situacije koja je u Kini bila decenijama napravi uzlet, privredni i ekonomski, koji je svrstao Kinu kao jednu od najvažnijh zemalja na ekonomskom globalnom planu", naglasio je Dodik. 

On je podsjetio da je prošle godine zemlja partner Mostarskog sajma bila Srbija, za koju je rekao da danas ima najbrže rastuću ekonomiju u regionu i da može da bude primjer i podsticaj za što bolju saradnju. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH zahvalio je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je prepoznao potencijale sajma i došao da ohrabri regionalnu saradnju. 

"Sajam nije samo susret privreda, nego je, svakako, imajući u vidu prisustvo moćne zemlje, i susret kultura, što se može opaziti i vidjeti u Mostaru", rekao je Dodik, podsjećajući da je Predsjedništvo BiH pokrovitelj ove manifestacije. 

Dodik je poželio svim izlagačima uspjeh i dobre poslovne angažmane i zahvalio svima koji su učestvovali u organizaciji ove manifestacije. 

"Neka je uspješna ova sajamska manifestacija, vjerujem da ćemo se vidjeti iduće godine", poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH, kojem je potom potpredsjednik kineskog Saveza za promociju međunarodne trgovine Džang Šenfeng uručio pismo predsjednika Vlade Kine. 

Tokom Mostarskog sajma, koji će trajati do 13. aprila, više od 860 izlagača iz 27 zemalja predstaviće proizvode i usluge posjetiocima iz četrdesetak zemalja.