Sabrana djela Bisere Turković

  • 07.10.2020. 19:19

Pridruživanje BiH izjavi o ljudskim pravima u kineskim regionima. Pridruživanje BiH Deklaraciji o predsjedničkim izborima u Bjelorusiji. Potpis na odluku o pridruživanju borbi protiv sajeber kriminala. Zadržavanje pošte srpskih funkcionera.. Sve su to sabrana djela ministra spoljnih poslova BiH Bisere Turković.

Ni za jedno nije tražila, pa tako ni dobila saglasnost Predsjedništva BiH, koje je, barem po Ustavu nadležno za spoljnu politiku. Tu palicu, ipak je prisvojila Turkovićeva, koja, smatraju u Republici Srpskoj vjerno čini ono što diriguje politika Bakira Izetbegovića. Posljednjom odlukom, o izjavi o ljudskim pravima u Ksijangu i Hong Kongu, na prijedlog Velike Britanije, kaže srpski član Predsjenidštva Milorad Dodik, narušila je dobre odnose sa strateškim partnerom BiH. 

"Predsjedništvo BiH nije razmatralo situaciju u pomenutim kineskim regionima, niti je Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara zatražilo zvaničan stav od jedine instuticije koja kreira spoljnu politiku BiH, odnosno Predsjedništva", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Da se samovolji Turkovićeve treba stati u kraj, smatraju i srpski predstavnici u zajedničkim institucijama. Podsjećaju da bi Ministar spoljnih poslova, trebalo da provodi usaglašenu politiku BH Predsjendištva. 

"Ono što nije dobro, a što smo imali je narušavanje dobrih postignutih odnosa. Što su signali koji su išli prema susjednim državama, prema našim po prirodi stvari najbližim, i trebalo bi da budu i najkvalitetniji saradnici pogotovo na evropskom putu, svo takvo djelovanje i loše reagovanje, sa lošim porukama, sa lošim emocijama prema susjedima, je jedna od odlika ponašanja ovog aktuelnog ministarstva. To sigurno nije politika koju mi nećemo podržati, naprotiv žestoko ćemo da se suprotstavimo takvom ponašanju kad god budemo u prilici", istakla je Snježana Novaković Bursać, član zajedničke Komisije za Evropske integracije BiH. 

U dosijeu odluka koje su šokirale javnost u Srpskoj, Turkovićeva ima i onu o otvaranju vrata BH ambasada za radna mjesta borcima tzv. Armije BiH odlikovanim zlatnim ljiljanima. Da istaknuti kadar SDA svojim djelima samo narušava spoljne ali i unutrašnje odnose u BiH, smatraju i analitičari. 

"Problem je ovdje što se recimo nastoji kroz spoljnu politiku ostvariti više interesa jedne strane, u ovom slučaju bošnjačke koja kontroliše dobar dio samih spoljnih politika, i spoljno političkog aparata. Polazeći od ustavne uloge Savjeta ministara kao savjetodavnog tijela i aparata Predsjedništva BiH, zaista se vidi sva pogubnost tog samostalnog djelovanja ministara inostranih poslova koje je prilično izraženo od kako je Bisera Turković na njegovom čelu", naglasio je Miloš Šolaja, profesor na Fakultetu političkih nauka. 

Analitika smatra da BiH nikada ni nije imala diplomatski aparat koji je služio svim građanima, što je samo stvaralo konfuziju u svijetu. Ipak, pehar za najbržeg šefa diplomatije u zaobilaženju Predsjedništva, mogao bi da pripadne Biseri Truković. 

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.