Na 49. mjestu

Sa pasošem BiH bez viza u 117 država

  • 18.04.2021. 16:11

Pasoš BiH nalazi se na 49. mjestu po vrijednosti u svijetu, a državljani BiH imaju pristup u 117 država bez viza, podaci su organizacije koja se bavi procjenom i analizom pasoša "Henli pasport indeks".

Prema ažuriranoj listi ove organizacije “najmoćnijih” pasoša svijeta, ispred pasoša BiH nalaze se putne isprave svih države bivše Jugoslavije, a najbolju poziciju zauzima pasoš Slovenije koji se nalazi na 11. mjestu i državljani te zemlje imaju pristup u 182 države.

Na 16. poziciji nalazi se Hrvatska čiji državljani imaju pristup u 172 države svijeta, a treća u regionu po vrijednosti pasoša je Srbija koja se nalazi na 36. poziciji sa mogućnošću pristupa u 135 država.

Sjeverna Makedonija trenutno se nalazi na 43. mjestu, dok je Crna Gora jedno mjesto ispod te njeni državljani imaju pristup u 124 zemlje.

Što se tiče samog vrha liste, Japan je i dalje ostao država koja posjeduje najmoćniji pasoš na svijetu i čiji državljani imaju mogućnost pristupa u 193 države svijeta bez vize. Na drugom mjestu nalazi se Singapur čiji državljani mogu putovati u 192 države na svijetu, a treće mjesto na “Henli” listi dijele Njemačka i Južna Koreja čiji državljani mogu putovati u 191 državu svijeta.

Kada je riječ o velikim svjetskim silama, SAD se na ovoj listi nalaze na sedmom mjestu, čiji državljani imaju pristup u 187 država svijeta. Ruska Federacija se nalazi na 48. mjestu, dok se Kina nalazi na 68. poziciji. Na samom dnu statistike nalaze se države poput Sirije, Iraka i Avganistana.

Stranica još od 2006. godine prati i analizira mogućnosti koje jedna osoba ima sa pasošem određene države, što podrazumijeva i ulazak bez potrebe za vizama.

Na ažuriranoj listi za april u vrijednost pasoša ne ulaze trenutna ograničenja koje države propisuju zbog pandemije virusa korona, a koja bi doprinijela tome da lista izgleda znatno drugačije.

Тагови:
  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)