Oglasila se na Fejsbuku

Ružica Jukić otkrila ko i kako priprema rušenje VSTS-a

09:28, 14.10.2019.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) Ružica Jukić oglasila se na svom Facebook profilu, kazavši da je dobila informaciju o scenariju kako bi trebalo izgledati "rušenje VSTS-a".

"Ovih dana 'došla' je do mene informacija o planu pojedinih ambasada da gospodin Memić održi sastanak s glavnim tužiocem Gordanom Tadić, 14.10.2019. godine, a nakon toga da održi proteste i da se kaže da je za sve kriv VSTS BiH", kaže Jukić na početku.

Rad VSTS-a u posljednjoj godini je pod naročitom lupom javnosti i medija. Tim povodom u BiH je prije nekoliko mjeseci stigao i specijalni izvjestilac za EU za pitanje pravosuđa Rajnhard Pribe koji će nakon detaljne analize predstaviti izvještaj.

"Zatim da će gospodin Rajnhard Pribe, nezavisni ekspert Evropske unije, dostaviti izvještaj koji će biti loš po pravosuđe te da će zajedno s američkom ambasadom tražiti od gospodina Incka da iskoristi Bonske ovlasti prema VSTS-u, tj. da raspusti njegove članove", nastavlja Jukić.

Nadalje, Jukić opisuje kako postoje veliki politički pritisci na rad VSTS-a, negirajući da ta institucija radi neprofesionalno i ne libeći se da za pritiske okrivi i ambasade pojedinih zemalja.

"Raspadne li se VSTS, ja tvrdim da će se i ostale institucije na nivou BiH raspasti", poručuje Jukić.