OHR  

Ruska Federacija se ogradila od izjave ambasadora PIK-a

19:18, 30.08.2019.
Izvor: Srna
Ruska Federacija nije prihvatila današnju izjavu ambasadora Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira (PIK), saopšteno je iz OHR-a.

U izjavi ambasadora Upravnog odbora PIK-a podržava se politički dijalog koji bi doveo do formiranja vlasti na svim nivoima i omogućio bezuslovni napredak ka reformama koje su u skladu sa postojećim političkim ciljevima i obavezama. 

U tom kontekstu, Upravni odbor PIK-a poziva političke lidere da ne preduzimaju korake koji bi ugrozili, oslabili ili onemogućili puno funkcionisanje institucija BiH. 

Upravni odbor PIC-a, kako se navodi, još jednom potvrđuje svoj stav da entiteti i institucije moraju poštovati postojeće zakone i pravno obavezujuće aranžmane. 

"Reforme, kao što je reforma odbrane, uspostavljanje jedinstvenog Visokog sudskog i tužilačkog savjeta na nivou BiH i uspostavljanje indirektnih poreza na nivou BiH provedene su uz punu podršku entitetskih i parlamenta BiH. Ustav BiH, postojeći zakoni i integritet institucija BiH moraju se u potpunosti poštovati", navodi se u izjavi ambasadora Upravnog odbora PIK-a koju nije podržala Rusija. 

U pisanoj izjavi ambasadora dostavljenoj medijima iz OHR-a dodaje se da Upravni odbor PIK-a želi da BiH postigne napredak i dostigne svoj puni potencijal na reformskom putu – u tijesnoj saradnji i uz podršku međunarodne zajednice.