Nije dobro što se nameću NATO pravila

Rusija protiv ulaska BiH u NATO

  • 16.01.2019. 19:16

Ruski stav sada je i više nego jasan - BIH ne bi trebalo da pristupi NATO-u. Nedvosmislnu poruku uputio je na svojoj godišnjoj pres konferenciji ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov. Nije dobro, poručuje Lavrov, što se narodima na Balkanu nameću NATO-centrična pravila.

"Rusija ne može da se složi sa pristupanjem BiH NATO-u. Nije dobrobit Republike Srpske u pitanju, već stupanje u NATO. Dok mi imamo namjeru da se izgradi zajednički ekonomski i humanitarni prostor i obezbijedi jednaka i nedjeljiva bezbjednost u evroatlantskom regionu, na Balkanu se uvode pravila koja odražavaju maniju da se sve balkanske države što je prije moguće gurnu u NATO", kaže ministar inostranih poslova Rusije, Sergej Lavrov.

Srpska će nastaviti da vodi politiku nezavisnosti, jasan je i srpski član predsjedništva, Milorad Dodik. Što se EU integracija tiče, cilj BiH je očigledan, kaže Dodik, i Srpska s tim nema problema. Problem je, tvrdi, što se EU integracije vezuju za NATO, iako ima zemalja koje su članice EU, ali ne pripadaju sjevernoatlantskom vojnom savezu. Za isti princip se, kaže Dodik, zalaže i Srpska, koja od Rusije ne želi da stvori neprijatelja.

"Šta dobijamo, a šta gubimo. Gubimo bilo kakvu mogućnost saradnje sa Rusijom, to je politika a nije ekonomija, ja ovdje govorim o ekonomiji. Zašto bi mi dozvolili da sada budemo članica NATO-a i da se ovdje instaliraju rakete srednjeg dometa, odakle može, reciko, da se dobaci do Rusije, a Rusi rekli prije 15 dana, mi nećemo gađati Ameriku, već zemlje u kojima su instalirane te rakete", kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Predsjednik Parlamenta Srpske, Nedeljko Čubrilović kaže da su BIH nametnuta pravila koja ne važe za druge zemlje, pa je tako pristupanje EU, uslovljeno članstvom u NATO. BiH je, kaže Čubrilović zemlja kojom je lako eksperimentisati.
 
Ovdje se može očekivati da u određenom trenutku ako bude odgovaralo da se odstupi od tih nekih zahtkeva, kao što se odstupilo od knjižena vojne imovine da bi prešli na potpisivanje MAP-a i sličnoh stvari", kaže predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović.

Američki državni sekretar, Majk Pompeo pozvao je prije nekoliko dana predsjedništvo BiH da prihvati nacionalni godišnji program za NATO. Predsjedavajući predsjedništva Milorad Dodik i tada je rekao da se Srpska nedvosmisleno odlučila za vojnu neutralnost i da će sve druge odluke biti protivne njenim interesima.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.