Lavrov u Sarajevu

Rusija podržava Dejtonski mirovni sporazum, uz poštovanje svih ustavnih nadležnosti entiteta

  • 21.09.2018. 19:15

Rusija podržava Dejtonski mirovni sporazum, odnosno teritorijalni integritet BiH, uz poštovanje svih ustavnih nadležnosti entiteta. Poruka je šefa ruske diplomatije, nakon sastanka u Predsjedništvu, ali i ministarstvu inostranih poslova BiH.  

Sergej Lavrov govorio je i o narednim izborima. Poručuje da će Rusija poštovati volju građana i da se neće miješati u izborni proces. 

"Rusija polazi od bezalternativnosti Dejtonskog sporazuma, mi podržavamo suverenitet, teritorijalni interitet, BiH i u potpunosti podržavamo ustavne punomoći, i triju držvavornih naroda, i mi smo zainteresovani da da se rezultati izbora u BiH narednog mjeseca isto se zasnivali na tim principima", kaže Sergej Lavrov, ministar inostranih poslova Rusije.

Između ministarstava Rusije i BiH potpisan je Protokol plana saradnje u naredne dvije godine. Ministar Igor Crnadak kaže da Republika Srpska i Rusija imaju posebne odnose koji nisu prepreka razvoju odnosa sa BiH, a da je podrška Rusije itekako vazna.

"Odnosni su odlični i danas smo razgovarali kako ih unaprijediti. Danas je bila prilika da se zahvalim takođe, da se zahvalim kolegi Lavrovu za rješavanje pitanja Klirinškog duga u iznosu od 125 miliona dolara, i za otvaranje ruskog tržišta, za izvoz našeg tržišta, posebno voća", kaže Crnadak.

Lavrov poručuje da su Rusija i BiH saglasne da vanjski igrači na Balkanu ne trebaju stvarati konfrontacije i da niko ne smije misliti kako baš on može dirigovati Balkanom. Podsjeća da u BiH posluju velike ruske kompanije i kaže da će Rusija nastaviti da stipendira sve građane iz BiH koji su zainteresovani da studiraju na tamošnjim fakultetima. Između naše dvije zemlja u stalnom porastu je robna razmjena, kaže Lavrov i poručuje da se ta tendencija  povećava.

"Realizuju se krupne ruske investicije kao što je Zarubežnjeft i Sber banka, ove godine Rusija i BiH obiljezavaju 40 godina saradnje u naftnoj sferi. Mi nastavljamo našu isporuku gasa bez biklo kavih problema u BiH. I Gasprom sarađuje na osnovu dva kontakta, jedan je sa RS, jedan sa Federacijom", kaže Lavrov. 

Srpski član Predsjedništva, nakon sastanka sa šefom ruske diplomatije, rekao je da postoji obostrana želja za boljom ekonomskom saradnjom. U Predsjedništvu je bilo riječi o zabrani ulaska ruskom piscu Zaharu Prilepinu, ali je zaključak da će se o tome govoriti unutra bezbjednosnih agencija, rekao je Mladen Ivanić.

Takođe, otkrio je da je lider SDA i bošnjački član Predsjeništva odbio prijedlog da se održi zajednički sastanak delegacija Srbije, Rusije, BiH i Turske. Šef ruske diplomatije je nakon zvaničnog dijela protokola , pod jakom policijskom pratnjom, otišao u Istočno Sarajevo, gdje je upriličen svečani ručak.  Rusku delegaciju pratilo je oko 300 policajaca, a  u vrijeme dolaska , ulice Istočnog Sarajeva su bile blokirane. Šefu ruske diplomatije služeni su specijaliteti od mesa i ribe, kao i dimljena pastrmka, a Sergej Lavrov se sa domaćinima počastio rakijom i kolačem. 

Ugostiteljski objekti i prodavnice na ruti prolaska ruske delegacije jutros od 10 časova bili su zatvoreni, na ulicima su bile jake mjere obezbjeđenja sve dok se Lavrov nije uputio ka sarajevskom aerodromu.