Petar Ivancov 

Rusija ne prihvata uplitanje u unutrašnje poslove drugih

  • 11.06.2019. 21:41

Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov izjavio je večeras u Sarajevu da Rusija kategorično ne prihvata uplitanje u unutrašnje poslove drugih država, te da je zainteresovana za stabilnu, prosperitetnu i nezavisnu BiH.

"Rusija kao jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma vidi svoj zadatak u promovisanju strogog pridržavanja normi i principa Dejtona u skladu sa garantovanom ravnopravnošću dva entiteta i tri konstitutivna naroda", rekao je Ivancov. 

On je u obraćanju na prijemu povodom Dana Rusije, koji je održan u hotelu "Evropa" u Sarajevu, istakao da se Rusija čvrsto drži te pozicije i da nema namjeru da je mijenja. 

"Sva pitanja od vitalnog interesa za BiH domaći akteri moraju rješavati samostalno putem dijaloga u skladu sa procedurama propisanim u Dejtonu. Nametanje spolja tih ili drugih međunarodnih recepata neće dovesti do pronalaska održivih kompromisa kako se već više puta pokazalo", rekao je Ivancov. 

On je istakao da Rusija sistematski razvija saradnju sa BiH u svim oblastima uključujući obrazovanje i kulturu, dodajući da je Rusija među najvećim stranim investitorima i spoljnotrgovinskim partnerima. 

Ivancov je naglasio da napreduju bilateralne kulturne i humanitarne razmjene. 

On je dodao da su gostovanja kulturno-umjetničkih ansambala iz Rusije kao i izložbe i revije ruskog filma u Srpskoj i Federaciji BiH imali veliki interes kod publike. 

"Zadovoljni smo činjenicom da mladi ljudi sve aktivnije uče ruski jezik i aktivno koriste raspoložive mogućnosti za dobijalje besplatnog obrazovanja na vodećim univerzitetima Rusije", rekao je Ivancom. 

On je naveo da su ove godine ruske obrazovne ustanove obezbijedile 63 državne stipenidije dok će devet profesora iz BiH boraviti ovog ljeta u Rusiji radi poboljšanja vještina u predavanju ruskog jezika. 

"Naš zajedeički cilj je snažna sigurna i jaka Rusija, otvorena za partnerstvo i saradnju sa cijelim svijetom, na osnovu jednakosti i uzajamnog poštovanja", zaključio je Ivancov. 

Prijemu su prisustvovali i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Republike Srpske Radovan Višković, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nebojša Radmanović, delegat u Domu naroda Dušanka Majkić, Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, lideri SDS-a Vukota Govedarica i PDP-a Branislav Borenović, kao i brojni predstavnici diplomatskog, političkog i vjerskog života. 

Тагови: