Livanjski kanton  

Runićeva pozvala HDZ da odustane od proslave u Drvaru

  • 15.08.2019. 20:12

Načelnik drvarske opštine Dušica Runić pozvala je Kantonalni odbor HDZ-a u Livnu da odustane od najavljene proslave navodnog oslobađanja Drvara, ističući da je to uznemirilo Drvarčane i ostale Srbe u Livanjskom kantonu.

"Najavljeni događaja nikome neće donijeti dobro, ni Srbima starosjediocima, niti Hrvatima koji su se nakon 1995. godine doselili u Drvar", rekla je Runićeva u izjavi Srni. 

Ona je pozvala sve na mir i zajedničko rješavanje egzistencijanalnih problema, koji su u Drvaru najizraženiji. 

"Ja moj narod razumijem, mi smo podneblje koje je vjekovima izloženo ratovima i iseljavanjima. Stalno smo napuštali svoja ognjišta, ali smo se uvijek vraćali i branili ono što je naše, a Drvar je naš i uvijek je bio", poručila je Runićeva. 

Ona je ponovila da su stanovnici Drvara uznemireni, te podsjetila da je u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu život izgubio veliki broj Srba iz Krajine. 

"Majke su izgubile djecu, sestre braću, djeca očeve. Mi Srbi iz ovog dijela Krajine pretrpjeli smo mnogo muke. Ne želimo ponovo tako nešto", naglašava Runićeva. 

Ona istakla da je Drvar oduvijek bio srpski grad. 

"Zavičaj je jedan, Drvar je naš zavičaj i zauvijek će biti, bez obzira što drugi žele da prisvoje ono što nikada neće biti njihovo", kaže Runićeva. 

Runićeva je zahvalila srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku što je stao uz Srbe u Livanjskom kantonu. 

"Ovom prilikom apelujem na sve Srbe, gdje god bili, da stanu uz nas Srbe u Krajini, jer vjekovima je Krajina bila srpska zemlja", apelovala je Runićeva. 

Livanjski mediji objavili su da je na izbornoj skupštini Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Livno usvojena inicijativa za obilježavanje 24 godine od "oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara", uz prijedlog da obilježavanje bude uz vojne počasti i u prisustvu visokih zvaničnika, a centralna proslava najavljena je za 13. septembar u Drvaru. 

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je ranije da namjeru HDZ-a Livanjskog kantona da 13. septembra slavi navodno osobođenje Drvara smatra neprihvatljivom i potpuno nepotrebnom provokacijom, koja može samo narušiti međunacionalne odnose u tom kantonu, ali i na ukupnom prostoru BiH. 

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH pozvao je stanovnike Drvara, Grahova, Glamoča i Petrovca da 13. i 14. septembra obustave saobraćaj prema Livnu i Bihaću zbog pokušaja HDZ-a Livanjskog kantona da proslave takozvani dan okupacije Drvara i namjere Vlade Unsko-sanskog kantona da izmjeste migrantski centar u srpsko selo Medeno Polje.