Drvar

Runić: Sugrađanima direktna pomoć Srbije

  • 15.09.2020. 08:26

Znatan broj stanovnika Drvara osjetio je direktnu pomoć Srbije kroz donacije za sanaciju posljedica izazvanih virusom korona, poljoprivredne podsticaje, infrastrukturna ulaganja, te finansijsku pomoć porodicama sa troje i više djece, rekla je Srni načelnik ove opštine Dušica Runić.

"U proteklom periodu, zahvaljujući donatorskim sredstvima Vlade Srbije, isplatili smo zaostale naknade za porodilje, a porodice sa troje i više djece dobile su jednokratnu pomoć od 500 KM", navela je Runićeva.

Ona je dodala da su pomoć Srbije dobili i poslovni subjekti kojima je u jeku pandemije virusa korona bio zabranjen rad.

Prema njenim riječima, rebalansom opštinskog budžeta obezbijeđeno je 45.300 KM za pomoć poslovnim subjektima.

Ona je napomenula da su i poljoprivrednici osjetili pomoć Srbije u vidu isplate redovnih i vanrednih podsticaja.

"Drvar je opština sa ogromnim poljoprivrenim potencijalom, u prvom redu stočarstvom. Iz tog razloga, opština se opredijelila da fokus mjera sanacije posljedica izazvanih virusom korona bude na pomoći poljoprivrednicima", rekla je Runićeva, te dodala da je ta pomoć realizovana, zahvaljujući donatorskim sredstvima Vlade Srbije od 62.700 KM.

Goran Majstorović, vlasnik jednog od ugostiteljskih objekata u Drvaru, kaže da su jedinu pomoć tokom zabrane rada zbog epidemije virusa korona dobili od opštine.

"Opština Drvar je uplatila po zaposlenom radniku po 300 KM za period koliko nismo radili, tačnije za tri mjeseca nam je uplaćeno 2.700 KM", naveo je Majstorović.

Povratnik u selo Mokronoge, nadomak Drvara, Vjekoslav Gvozdenović rekao je da se bavi poljoprivredom i stočarstvom, te da mu mnogo znači podsticaj koji je dobio od opštine.

"Bavim se poljoprivredom i stočarstvom, trenutno imam sedam muznih krava. Od opštine Drvar dobio sam podsticaj za svih sedam grla stoke, što mi je od velike pomoći", istakao je Gvozdenović.

On je ukazao da će, zahvaljujući toj pomoći, biti omogućen lakši rad u poljoprivredi i stočarstvu, a njemu olakšana nabavka nafte i spremanje hrane za stoku.

Miloš Kralj iz sela Kralji nadomak Drvara rekao je da je upravo zahvaljujući Srbiji asfaltirano 850 metara puta u navedenom selu, za šta je 123.864 KM obezbijedila Vlada Srbije.

U Drvaru je u toku postavljanje saobraćajnih znakova, a vrijednost ove investicije iznosi 17.000 KM, dok je Ulica 27. jula dobila kanalizacionu mrežu, takođe, finansiranu jednim dijelom iz donatorskih sredstava Srbije.