Procurio dio analize

Rukovodioci pojedinih zajedničkih institucija ignorisali zakon

  • 25.07.2019. 19:08

U javnost je procurio dio analize Kancelarije za zakonodavstvo BiH, u kojoj potvrđuju da su rukovodioci pojedinih institucija ignorisali zakone, i nepravilno donosili propise. 

Iz Kancelarije ne otrkivaju o kojim nepravilnostima je riječ, niti o kojim institucijama se radi. 

"Kako navedene aktivnosti Kancelarija još nije okončala, odnosno kako isto nije dostavila na razmatranje Savjetu ministara BiH, to vam zbog nenadležnosti za davanje mišljenja u odnosu na akte rukovodioca institucija BiH, ne možemo iznositi stav o eventualnoj nepravilnosti donesenih akata", poručuju iz Kancelarije za zakonodavstvo BiH.

Mediji su objavili da su neki od nedostataka koje je utvrdila Kancelarija za zakonodavstvo, ti da se u pojedinim slučajevima pozivalo na pogrešan član ili stav zakona. 

U nekim propisima nije se čak mogao  utvrditi ni pravni osnov za njihovo donošenje. Čemu sve to ako na kraju neće biti sankcija za one koji su ignorisali zakon, pitaju se srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH.

"Dva su rješenja. Ili da gospoda iz Savjeta ministara podnese ostavke, svi. Ministri i predsjedavajući. Ili da ukinu kancelariju za zakonodavstvo. Šta će nam Kancelarija za zakonodavstvo koja će konstatovati da ljudi krše zakon ako neće poslije toga biti krivične prijave i tužilačke odluke. Znači, to je taj sav paradoks Bosne i Hercegovine. Umjesto da se ukinu oni koji krše zakon, izgčeda da će se ukinuti oni koji su zaključili da neko krši zakon", kaže Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba u PD PS BiH.

"Ono što jeste činjenica, da su se pojedini direktori agencija na zajedničkom nivou ponašali tako da su intenzivno slušali ono što im kaže politika i ono što im kaže Obavještajno bezbjednsona zajednica. Ne možemo da zaboravimo da su određni direktori koji dolaze iz Republike Srpske s time da se dodvore političkom Sarajevu i da ispoštuju ono što im traži obavještajno bezbjednosna zajendica, proizvodili nepostojeće afere.

Košarac dodaje da od novog saziva Savjeta MInistara BiH očekuje da istraži sve nezakonite radnje u institucijama BiH. Pod lupom Kancelarije za zakonodavstvo se našao određen broj akata usvojenih od 2015. do 2018. godine.

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.