Rudnik u Banovićima

Rudari blokirali željeničku prugu, stigli i pripadnici Specijalne policije

22:00, 24.04.2019.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Grupa od blizu 200 rudara Rudnika mrkog uglja u Banovićima nakon kratkotrajnog dogovora nastavila je sa štrajkom i protestom, a sada su blokirali željezničku prugu u ovom mjestu.

Kako je potvrdio rudar Edin Ikanović, blizu 200 radnika rudnika u Banovićima nastavilo je sa štrajkom i protestom, nezadovoljni jer njihovim zahtjevima još uvijek nije udovoljeno, a riječ je o povećanju plata i toplog obroka te poboljšanju opšteg uslova rada. 

Nakon kratkotrajnog dogovora među rudarima uslijedila je blokada željezničke pruge, a kako je potvrdio Ikanović, na mjestu događaja se nalaze i pripadnici Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Nakon cjelodnevnog štrajka ispred zgrade direkcije Rudnika mrkog uglja u Banovićima grupa rudara iz jame Omazići je prekinula štrajk.

Jedan od učesnika rudar Nermin Turić ranije nam je kazao da je odluka o prekidu štrajka uslijedila nakon razgovora grupe rudara sa predsjednikom Sindikata rudara Mirsadom Kukićem koji je obećao ispunjenje njihovih zahtjeva u narednim danima.

Rudari sada poručuju da u štrajku ostaju do ispunjenja svih zahtjeva.