Sud BiH 

Rok za potvrđivanje optužnice protiv Dudakovića 15 dana

15:16, 12.10.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Sud BiH primio je optužnicu Tužilaštva BiH protiv bivšeg generala Atifa Dudakovića i 16 komandanata i pripadnika Petog korpusa takozvane Armije BiH, koja ih tereti za zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području Krajine 1995. godine, potvrđeno je Srni iz ove pravosudne institucije.

Na pitanje kada bi se moglo očekivati potvrđivanje optužnice, Sud je u pisanom odgovoru naveo da je rok za potvrđivanje osam dana, a u složenim predmetima 15 dana od dana prijema, što je u skladu sa odredbom člana 228 stav 2 Zakona o krivičnom postupku BiH. 

O odluci Suda povodom predmetne optužnice javnost će biti blagovremeno informisana saopštenjem Suda. 

Tužilaštvo BiH juče je podiglo optužnicu protiv bivšeg generala Atifa Dudakovića i još 16 komandanata i pripadnika Petog korpusa takozvane Armije BiH. 

Oni su optuženi za zločine protiv čovječnosti koji obuhvataju ubistva više od 300 lica srpske nacionalnosti, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenja 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata. 

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpususa za zločine protiv čovječnosti počinjene na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin. 

Dio optužnice za Atifa Dudakovića odnosi se na ratne zločine počinjene nad žrtavama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj Krajini, na području opština Bihać i Cazin. 

Optuženi se terete za krivično djelo zločina protiv čovječnosti, a Atif Dudaković i za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.