Ministar spoljnih poslova BiH

Revizori otkrili nepravilnosti u Ministarstvu spoljnih poslova: Turkovićeva probila budžet za ugovore o djelu

  • Извор: Српскаинфо
  • 13.08.2021. 16:56

Odobreni budžet za ugovore o djelu u Ministarstvu spoljnih poslova BiH u prošloj godini prekoračen je za 10.442 KM, utvrdila je Kancelarija za reviziju institucija BiH.

Zapošljavanje osoba po ugovoru o djelu poznata je pojava u vlasti na svim nivoima, ali se čini da je to naročito bilo masovno u ministarstvu koje vodi kontroverzna ministarka Bisera Turković (SDA).

Sa 31. decembrom 2020. ukupno realizovani neto izdaci po osnovu ugovora o djelu iznose 130.442 KM za angažman 19 osoba, od čega sedam u kontinuitetu tokom cijele godine, što se ni u kom slučaju ne bi smjelo dešavati.

– Budžetom za ove namjene je odobreno 80.000 KM, a prestrukturisanjem navedeni izdaci su povećani za 40.000 KM, tako da su ukupno raspoloživa sredstva za ugovore o djelu iznosila 120.000 KM. Prema tome, odobreni budžet za ugovore o djelu prekoračen je za 10.442 KM – piše u revizorskom izvještaju za Ministarstvo spoljnih poslova BiH.

Pojedinačni izdaci po angažovanoj osobi na mjesečnom nivou su iznosili 800 KM, izuzev jednog zaposlenog kome su isplaćivani veći iznosi.

– Poslovi za koje su angažovani izvršioci putem ugovora o djelu po opisu su vrlo slični opisu sistematizovanih radnih mjesta, a odnose se na slaganje i evidentiranje prispjele pošte iz DKP, zavođenje i arhiviranje povjerljive pošte, poslove knjigovodstvenog evidentiranja finansijske dokumentacije pristigle iz DKP, poslove unosa pošte u sistem OWIS. Na osnovu datih opisa poslova ne može se sa sigurnošću potvrditi opravdanost angažovanja izvršilaca u navedenom broju i kontinuitetu. Za određene ugovore o djelu nisu predočeni izvještaji o obavljenom poslu. U 2020. je nastavljen angažman određenih lica iz 2019. godine, a ima i lica koja su angažovana unazad nekoliko godina – otkrivaju revizori.

Inače, od kontrolisane 74 institucije BiH, Kancelarija za reviziju je za njih osam dala mišljenja s rezervom uz skretanje pažnje, a jedna od tih institucija je upravo ovo ministarstvo. Osnova za mišljenje s rezervom su utvrđeni nedostaci pri popisu sredstava i obaveza u sjedištu Ministarstva u Sarajevu, kao i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u svijetu.

Putni troškovi na kraju prošle godine bili su 591.027 KM. Iako je cifra, zbog korone, manja za 57 odsto u odnosu na godinu ranije, revizori su opet utvrdili iste nepravilnosti.

– U periodu obavljanja revizije nije nam predstavljena realizacija službenih putovanja shodno Planu službenih putovanja; nije moguće utvrditi da li su određena službena putovanja planirana u prvobitnom planu; u određenim ponudama za avio-karte nije moguće tačno utvrditi da li su ponuđene opcije od tri različite aviokompanije, kako je definisano okvirnim sporazumom; evidentirani su troškovi putovanja vozača iz Sektora za opšte poslove i dokumentaciju koji su uobičajeni prilikom pratnje štićenog lica, iako je, istovremeno, osigurana i pratnja iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela; uočeno je da je nekoliko putnih naloga izdato retroaktivno; izvještaji sa službenog puta su dosta uopšteni; pravdanje određenih putnih naloga se ne vrši u roku od sedam dana; na osnovu poziva i izvještaja sa službenog puta nije moguće uvijek utvrditi da li je na službenom puta bila osigurana ishrana. Ponovo je uočeno da se za službena putovanja, koja su prethodno planirana ili za koje je poziv došao znatno ranije, avionske karte rezervišu neposredno prije samog putovanja, od tri do sedam dana prije početka putovanja – piše, između ostalog, u izvještaju.


Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)