Onemogućena realizacija projekata

Republika Srpska traži potpisivanje međudržavnog sporazuma sa Kinom

  • 01.03.2019. 19:21

Republika Srpska insistira na potpisivanju međudržavnog sporazuma između BiH i Kine. Srpska želi da direktno pregovara sa kineskim kompanijama kako bi realizovala infrastrukturne projekte. Za sada to nije bilo moguće, zato što nije postojala saglasnost Savjeta ministara BiH. 

Sve to zateklo je u Sarajevu i novoimenovanog ambasadora u BiH Đi Pinga koji je preduzeo prve korake da do  potpisivanja sporazuma uskoro dođe.

“Informisao nas je da je već pokrenuta inicjativa za postizanje takvog sporazuma između dvije države koje bi omogućilo angažovanje kineskih kompanija direktno u razgovorima, ne sada u oblasti infrastukture, nego i u ostalim oblastima, energetike, zdravstva, poljoprivrede i bilo koje druge oblasti,“ rekao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

Sa kineskim kompanijama se već godinama razgovara o izgradnji autoputeva u Republici Srpskoj. Kinezi nude i povoljne kredite, ali zbog nepotpisanog sporazuma sa BiH krediti nisu dostupni. Pomaka bi moglo biti ukoliko se formira novi saziv Savjeta ministara, kažu u "Autoputevima Republike Srpske". 

“Svakako će se morati sačekati novi saziv Savjeta ministara i ostaje nam da se nadamao da će tu biti nešto bolja atmosfera. I sam ambasador je izrazio takvo mišljenje, tako da vjerujemo da ćemo vrlo brzo doći do međudržavnog sporazuma, koji će nam omogućiti konkretne pregovore sa kineskom Eksing bankom oko državnog preferensijalnog kredita,“ kaže Dušan Topić, direktor "Autoputeva Republike Srpske“.

Koncesioni model za sada je jedini koji omogućava kineskim kompanijama da grade u Republici srpskoj. U toku je realizacija autoputa Banjaluka – Prijedor, u dužini 42 kilometra, koju radi kompanija iz Šan Donga. Ista kompanija će raditi rekonstrukciju pruge od Banjaluke, Prijedora, do Novog Grada. Sa drugim kineskim kopanijama se još pregovara za ostale dionice: Banjaluka-Mlinište, Koridor 5C, Vukosavlje–Brčko, kao i Brčko-Bijeljina.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.