Euforija u FBiH

Reakcije na presudu Karadžiću: Pojedini žale što nema smrtne kazne

  • 20.03.2019. 19:20

U Republici Srpskoj u nevjerici, u FBiH euforija - tako je dočekana drugostepena presuda Radovanu Karadžiću. Bez obzira na doživotnu kaznu, bosnjačka udruženja i bivši pripadnici Armije BiH, žale što nije dokazan genocid u sedam opština u Republici Srpskoj. 

Direktan prenos izricanja drugostepene presude Karadžiću je organizovan u sarajevskoj gradskoj vijećnici. Doživotna kazna za prvog predsjednika Republike Srpske je propraćena burnim aplauzom.

Hrvatski član Predsjedništva, Željko Komšić, požurio je da kaže da je, što se njega tiče, "današnja presuda minimum pravde za sve žrtve". U saopštenju objavljenom na sajtu Predsjedništva, Komšić poručuje da je "presuda Karadžiću istovremeno i presuda njegovoj ideologiji, na čijim temeljima danas pojedine etničke politike nastoje djelovati u političkom prostoru BiH."  

Komšić je pokušao da optuži cijelu Republiku Srpsku i sve Srbe, što je meni jasna poruka, odgovara mu predsjedavajući Predsjedništva i srpski član Milorad Dodik.

"Odbacujem izjavu gospodina Komšića koji pokušava da Republici Srpskoj da etiketu koju ona ne zaslužuje, i to će otežati naše razgovore na političkom nivou. U tom pogledu ne može da bude genocidna Republika Srpska, da nije genocidna i BiH. To naravno ne može da bude", kaže Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Što se Šefika Džaferovića, bošnjačkog člana Predsjedništva tiče, Radovana Karadžića je "stigla zaslužena kazna". Za presude Karadžiću i drugim predstavnicima ratnog političkog i vojnog rukovodstva Republike Srpske kaže da ih ne doživljava kao presudu srpskom narodu, već presudu "političkom projektu koji je kreirao režim Slobodana Miloševića u Beogradu".

"Suočavanje sa istinom nužno je zbog samih žrtava, suosjećanja i poštovanja prema njima, ali i zbog onih u čije ime su zločini činjeni. Samo na temelju takvih odnosa prema nedavnoj prošlosti, možemo vratiti povjerenje i graditi zajedničku budućnost", ističe Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH.

Javio se čak i Naser Orić, nekadašnji ratni komandant Armije BiH u Srebrenici, koji kaže da je Karadžić "zaslužio da trune u zatvoru". Većina političkih partija iz FBiH nije propustila priliku da pozdravi vijesti iz Haga. Iz SDA poručuju da presuda Karadžiću predstavlja "djelimičnu satisfakciju žrtvama", i pozivaju političke aktere u BiH da "hipoteku za počinjene zločine ne stavljaju cijelom srpskom narodu na teret, već Karadžiću i drugim presuđenim članovima udruženog zločinačkog poduhvata". 

SBB u zvaničnom saopštenju žali što Haški tribunal ne može izreći i smrtnu kaznu, dok lider SDP-a, Nermin Nikšić, poziva sve u BiH, a naročito političke lidere, da se odgovorno odnose prema svemu što je utvrđeno pred Sudom u Hagu.

Тагови: