Ko je Pramod Mittal?

Razmetljivac na vjenčanje kćeri potrošio je 82 miliona dolara

14:33, 24.07.2019.
Izvor: jutarnji.hr
Milijarder Pramod Mittal, brat indijskog kralja čelika Lakshmija Mittala, čije se bogatstvo procjenjuje na 17,2 milijarde dolara prema Forbesu, uhpšen je juče u Lukavcu kod Tuzle.

Pramod Mittal, 62-godišnji preduzetnik je osumnjičen da je, uz još dvije osobe, učestvovao u izvlačenju novca iz firme u vlasništvu njegove porodice 'Global Ispat koksnoj industriji (GIKIL)'' na račune u Londonu. 

Porodična firma Mittal Steel, koju je osnovao stariji brat Lakshmi, s 300.000 zaposlenih i godišnjim prihodima od 30 milijardi dolara, jedna je od najvećih kompanija za proizvodnju čelika u svijetu. U BiH, osim GIKIL, drže još Željezaru Zenica i Rudnik Ljubija kod Prijedora.

Prema pisanju indijskih medija, ovo nije prvi put da se mlađi brat Pramod našao u problemima. U Indiji je već bio pod sumnjama za pranje novca i prevaru državne agencije za trgovinu. Njima, navodno, nije vraćao kredit za koji se zadužio kako bi kupio materijale za tada nove tvornice u BiH, a paralelno je novac slao na off-šor račune u Isle of Man i Filipine. Indijski ga je sud u aprilu ove godine, ipak, oslobodio optužbi, nakon što je platio zaostale dugove, oko 300 miliona dolara. Tu mu je, navodno, financijski pomagao stariji brat Lakshmi.

Pramod je poznat i kao porodični razmetljivac. Tako je na vjenčanje svoje 26-godišnje kćeri Shristi Mittal u Barseloni 2013. godine potrošio 82 miliona dolara. To je drugo najskuplje vjenčanje u istoriji. Jedino skuplje bilo je ono 1981. godine između Mohammeda bin Zayed Al Nahyana, vladara Abu Dabija i princeze Salame.