Borce ISIL-a iz BiH čeka pritvor i suđenje

Ratovanje u Siriji ne može proći bez kazne: Povratnike čeka suđenje

  • 10.03.2019. 19:15

Dva državljanina Bosne i Hercegovine, koji su, boreći se u redovima Islamske države, uhvaćeni i zarobljeni na sirijskom ratištu, odmah po povratku na tlo BiH čeka pritvor i sudski proces. 

To potvrđuje ministar bezbjednosti u tehničkom mandatu, Dragan Mektić. Nezvanično, riječ je o Ibri Ćufuroviću iz Velike Kladuše i Abdulahu Arminu Čurtu iz sela Ošve, koji bi do kraja marta trebalo da budu izručeni BiH. 

O njima nema mnogo informacija, a mediji pišu da su obojica kurdski zarobljenici u sirijskom kampu Roj, koji je pod nadzorom SAD-a. 

"Raspisana je, mi smo raspisali ove međunarodne potjernice za njima, i mi smo raspisali potjernice pa ih moramo i prihvatiti. Prilikom potjernice određen je i pritvor. Mi smo zadokumentovali već dobrim dijelom da je sve njihove aktivnosti dole i preuzećemo ih. Tako da ćemo ih odmah predati Tužilaštvu i Sudu BiH na dalje procesuiranje", kaže Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH u tehničkom mandatu.

BiH je, krajem februara dobila spisak sa imenima deset bivših ISIL-ovaca koji su zarobljeni u Siriji i treba da budu izručeni u BiH, a za dva je utvrđeno da su zaista njeni državljani. O Abdulahu Arminu Čurtu malo se zna. 2015. godine na društvenim mrežama je, između ostalog, prijetio da će obezglaviti reisa Huseina Kavazovića. 24-godišnji Ibro Ćufurović kao jedva punoljetan otišao je na sirijsko ratište, a regrutovao ga je Bilal Bosnić, koji je osuđen pred Sudom BiH na sedam godina zatvora zbog vrbovanja i podstrekivanja na terorizam. 

Ćufurovićevi roditelji svjedočili su da je čuvao ovce kod Bosnića, da je naglo radikalizovan i da je, krajem 2013, odjednom nestao iz BiH. Zabrana odlaska na strana ratišta u Krivičnom zakonu BiH postoji pet godina. Problem je, kažu stručnjaci, u blagim kaznama, ali i nepostojanju nadzora nakon izlaska iz zatvora.

"Praksa je pokazala da se, za učešće na strani najpoznatijih terorističkih organizacija, što Al Kaida i Islamska država jesu, kazne u BiH bile minimalne.Veći broj kazni je bio godina dana uslovno što su oni to otkupljivali, a nije im bio problem na osnovu novca koji su u Siriji zaradili", kaže Predrag ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Banjaluka.

Za Ćufurovićem je, kao i za još 11 muškaraca iz BiH raspisana crvena Interpolova potjernica. U proteklih mjesec dana, nekoliko ih je zarobljeno, ili se predalo u Siriji. Među njima je i Sarajlila Edvin Babić zvani Osman, koji je sasvim slučajno identifikovan preko fotografije. I on je bio na Interpolovoj potjernici. Tačnih podataka institucije BiH nemaju, ali procjene su da je, od 2012. do 2017. oko 180 muškaraca i 60 žena, sa isto toliko djece, iz BiH orišlo u Siriju i Irak. 

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)