PD PSBIH

Rasprava Turković-Vulić

  • 16.06.2021. 18:48

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Sanja Vulić pitala je šeficu beha diplomatije Biseru Turković da prokomentariše diskriminaciju kadrova srpske i hrvatske nacionalnosti u njenom ministarstvu, odnosno da objasni kriterijume za zapošljavanje. Pitanje se odnosilo na sastanak Turkovićeve sa dvojicom nekadašnjih pripadnika takozvane Armije RBiH, zaposlenima u Ministarstvu, kojima je nuđeno da izaberu gdje žele da rade.

"Ja sam samo pitala zašto pojedinci mogu da biraju ambasade, dok Srbi i hrvati nemaju pravo", rekla je Sanja Vulić, poslanik SNSD u PD PSBIH.

Turkovićeva nije odgovorila na to pitanje, zasmetalo joj je riječ takozvana ispred Armije BiH i to što je Vulićeva upotrijebila izraz "tragični sukobi u BiH". A počela je pričom o bogu.

"Znate, mi se ne molimo istom bogu. Ja vjerujem u onog koji je za nas sve, iznad nas. Vi, prema vašoj izjavi, imate drugačiju percepciju", rekla je Bisera Turković, ministar spoljnih poslova BiH.

"Nećemo se složiti ni o prirodi rata. Za vas je to tragični sukob, a za mene agresija u kojoj su počinjeni najteži zločini koji uključuju i genocid, a na osnovu odluka međunarodnog suda"

Onda je krenula o statistici i načinu raspoređivanja službenika u diplomatsko-konzularnoj mreži, zapošljavanju i nacionalnoj strukturi zaposlenih. 

"Ja vas nisam pitala o statistici, već zašto jedni imaju privilegije, a drugi ne. Vi ste se na svojoj Facebook stranici pohvalili da ste primili ove zaposlenike i fotografisali se. Iznenađuje me da ste na tako važnoj funkciji, obišli ste svijet, a ne znate to. Dalje, tragični sukob je definicija iz Dejtonskog mirovnog sporazuma", rekla je Sanja Vulić, poslanik SNSD u PD PSBIH.

Vulićeva je još rekla da ona baštini Dejtonsku BiH, a Bisera Turković neku drugu BiH. Takođe je kritikovala Turkovićevu jer tri godinje nije prisustvovala sjednicama Parlamenta BiH. Turkovićeva, nakon toga, više nije izlazila za govornicu.