PD PS BiH

Rasprava o rezoluciji o poštovanju žrtava ustaškog režima

  • 20.05.2020. 16:25

U nastavku sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH poslanik Nikola Lovrinović (HDZ) uložio je amandman na tačku dnevnog reda koja se odnosi na Prijedlog rezolucije o poštovanju žrtava ustaškog režima, kojim traži da se dokument odnosi na žrtve svih totalitarnih režima u Evropi.

Lovrinović je amandman uložio nakon što, na pauzi, Kolegijum ovog doma nije izmijenio naziv tačke dnevnog reda.

"Nema drugog načina nego da se preko Poslovnika predloži da se Kolegijum u proširenom sastavu sastane i da izmijeni naziv ove tačke dnevnog reda", rekao je Lovrinović.

Predlagači rezolucije o poštovanju žrtava ustaškog režima, poslanici Naše stranke i Nezavisnog bloka Damir Arnaut, Predrag Kojović, Aida Baručija i Mirjana Marinković Lepić, danas su prvo dostavili korigovanu verziju Prijedloga jer je, kako su objasnili, misa žrtvama Blajburga služena 16. maja.

Nakon što je Lovrinović uložio amandman i predlagači su odustali od korigovanog teksta, te uložili 10 amandmana.

Poslanik SDP-a Nermin Nikšić rekao je da nema ambiciju da se upliće u unutrašnja pitanja Katoličke crkve, ali da su protivnici održavanje mise imali pravo da kažu svoje mišljenje.

"Poražavajuće je da smo mi 75 godina nakon Drugog svjetskog rata još u tom periodu. Pitanje je kad ćemo doći do 1992. godine", rekao je Nikšić.

Zamjenik Predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Borjana Krišto /HDZ/ ocijenila je da kritike na račun služenja mise "predstavljaju vrijeđanje i narušavanje osnovnih ljudskih sloboda i pokušaj zabrane sjećanja na nevine žrtve".

"Sveta misa se ne održava za Blajburg, ona se održava za nevine žrtve i pokoj duše bilo koga", rekla je Krišto.

Dragan Mektić rekao je će podržati rezoluciju, te da je prikrivanje fašističkih zločina i njihovo zataškavanje isto tako zločin prema žrtvama.

On je uložio amandman kojim se "osuđuje predaja jasenovačke građe", koju je, kako tvrdi, "Republika Srpska predala Hrvatskoj, pa tako ostavila srpski narod bez istine o tim zločinima".

Predsjedavajući ovog doma Nebojša Radmanović naglasio je da Mektić ne govori istinu, te pojasnio da je riječ o malom dijelu građe koji je predat, ali da Republika Srpska ima mikrofilmove u arhivi.

"Moram reći da je vrlo mali dio građe ta o kojoj Vi govorite, da ta građa možda jeste u nekim podrumima, ali da mi imamo mikrofilmove sve i da se mnogo više građe nalazi u Arhivu Republike Srpske u Banjaluci, u Muzeju genocida u Beogradu, Muzeju Јugoslavije u Beogradu i u Arhivu Јugoslavije u Beogradu. Ovo što ste rekli je netačno. Mali dio građe je odnesen tada", rekao je Radmanović.

On je ukazao da u muzejima nije originalna građa, već kopije, te da je u građi o kojoj govori Mektić, dva odsto originala.

"Ono što je odneseno bilo je 98 odsto kopija, a sve što je odneseno mi imamo u mikrofilmovima", naveo je Radmanović.

Šef Srpskog kluba Nenad Stevandić (Ujedinjena Srpska) rekao je da je jasenovačka građa, koja je predata, građa koja je nastala na teritoriji Hrvatske.

Šef Kluba SNSD-a Snježana Novaković Bursać izrazila je nezadovoljstvo zbog diletantskih diskusija.

"Mislim da je jedinstven slučaj da imate predlagača sa dva različita materijala, pa na dan zasjedanja da ulaže amandmane", navela je Bursaćeva.

Ona je podsjetila da su i predstavnici Republike Srpske juče uložili amandmane na rezoluciju.

Danas nije bilo rasprave o prijedlogu poslanika Branislava Borenovića /PDP/ koji je predložio da budu imenovani članovi privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH.

Poslanici su upoznati o tome da Kolegijum ovog doma nije postigao saglasnost za više od 20 različitih prijedloga zakona, odluka i zaključaka, te će izjašnjenje o njima biti na kraju sjednice u drugom krugu glasanja.

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок