CIK BiH

Raspisani lokani izbori u BiH, hoće li se i održati?

  • 07.05.2020. 19:14

Raspisani su lokalni izbori u BiH, i to 4. oktobra ove godine, ali je pitanje da li će se tada uopšte i održati. Centralna izborna komisija za sada je ispoštovala barem jedan član Izbornog zakona i to onaj o vremenskom roku za raspisivanje izbora.

Međutim, pravdajući se manjkom finansijskih sredstva, nisu usvojili uputstvo o rokovima i redosljedu izbornih aktivnosti. Drugim riječim, to znači da politički subjekti, ne mogu da krenu sa prikupljanjem potpisa podrške za prijavu za učešće na izborima, a političke stranke ne mogu da šalju prijave za ovjeru Centralnoj izbornoj komisiji. 

Pitanje je zašto CIK nije usvojio uputstvo o rokovima i redosljedu izbornih aktivnosti, zbog kako su naveli nedostatka novca, ako u zakonu jasno piše da se sredstva moraju obezbijediti do 15 dana od odluke o raspisivanju izbora.

"Pripremne aktivnosti čija realizacija je bila uslovljena novčanim sredstvima nije bilo moguće sprovesti. Navedeno je rezultiralo činjenicom da Centralna izborna komisija danas nije usvojila uputstvo o rokovima i redosljedu izbornih aktivnosti koji se uobičajno donosi na dan izbora. Sve druge aktivnosti će se sprovoditi u onom periodu koji Centralna izborna komisija utvrdi u uputstvu o rokovima i redosljedu izbornih aktivnosti. Ovo uputstvo Komisija će donijeti nakon što se obezbijede potreba sredstva za sprovođenje izbora i cijeneći odluke nadležnih organa u vezi sa sprečavanjem širenja epidemije virusa Kovid 19", rekla je Vanja Bjelica Prutina, predsjednik CIK-a. 

Nakon odluke CIK-a, stižu poruke iz HDZ-a da CIK ne smije kršiti zakone i propise niti se stavljati u fuknciju politika i stranaka. Da li je na potezu opstrukcija CIK-a i neviđeno uslovaljavanje Parlamentarne skupštine BiH da usvoji budžet, pitaju se u SNSD-u. Možda iza svega stoji odugovlačenje izbora kojim upravljaju politički podobnih članovi CIK-a, kaže Sanja Vulić, poslanik SNSD-a u Predsavničkom domu Parlamentarsne skupštine BiH.

"BiH ima privremeni način finansiranja i kao takav on apsolutno može odgovoriti potrebama sprovođenja lokalnih izbora. Ucjenjivanje Parlamentarne skupštine koje je definitivno na snazi je još jedan od poteza očajnika, jer ta predsjednica CIK-a očito ne zna šta radi sem da sluša lidere, odnosno svoje nalogodavce koji dolaze iz reda opozicije i koji definitivno ni sada nisu spremni za još jedan poraz od SNSD-a i naših koalicionih partnera", istakla je Sanja Vulić, poslanik SNSD-a u PD PS BiH. 

Vanja Bjelica Prutina bivša je savjetnica doskorašnjeg ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, i lidera SDS-a Mirka Šarovića. Uz Bjelicu Prutinu, je i Jovan Kalaba, čije se ime viđalo na izbornim listama PDP-a. Novoizabrana predsjednica CIK-a, za koju sve do sada nije utvrđeno da li ima izborno iskustvo, što je jedan od uslova za mjesto u CIK-u, poručila je da je za provođenje lokalnih izbora potrebno oko devet miliona KM, od čega je 4,2 miliona iz budžeta BiH. U slučaju odgađanja izbora za 30 dana izbori bi bili održani 8. novembra. 

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија: Досије

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.