Rukovodstvu 5. novembra ističe mandat

Raspisan konkurs za direktora SIPE

  • 27.08.2019. 19:11

Državna agencija za istrage i zaštitu uskoro dobija novog direktora. Nezavisni odbor BH-Parlamenta raspisao je danas i javni konkurs za odabir kandidata, koji bi posao direktora obavljao naredne četiri godine, jer trenutnom rukovodstvu već 5. novembra ističe mandat.

Uveliko se spekuliše o imenima potencijalnih kandidata. Među njima je i aktuelni direktor Perica Stanić, očekuje se i kandidatura njegovog prethodnika Gorana Zupca, ali i direktora Policije Republike Srpske Darka Ćuluma. 

Danas nisu bili dostupni za komentar. U razgovoru za ATV Ćulum nije izričito potvrdio da će se kandidovati, ali poručuje da šansa postoji. Pored visoke stručne spreme, direktor treba imati čin glavnog inspektora koji je obavljao najmanje tri godine. Konkurs za direktora Agencije za istrage i zaštitu traje 15 dana. 

Između ostalog, podrazumijeva se i da kandidati nisu članovi političke partije. Stručnjaci za bezbjednost tvrde da je dugogodišnje iskustvo svakako bitan faktor, ali ne smiju biti isključeni i moralni kvaliteti, kao i da je kandidat prihvatljiv za sve nivoe vlasti u BiH.

"Obzirom da je u ranijim periodima, ranijim godinama bilo određenih ponašanja sa kojima se vlast i građani u Republici Srpskoj nisu slagali, bilo bi dobro da ta ličnost bude prihvatljiva i za Republiku Srpsku i Federaciju BiH, naravno i za Distrikt Brčko kako bi se ostvarila što tješnja struktura sa Agencijom za istrage i zaštitu sa MUP-om i drugim bezbjednosnim agencijama", istakao je Slobodan Župljanin, analitičar za bezbjednost.

Iskustva svakako ima i aktuelni direktor Perica Stanić. Osim mandata u SIPI, Stanić je od 1992. godine obavljao i važnije funkcije u MUP-u Republike Srpske. Između ostalog, Stanić je obavljao i dužnost inspektora kriminalističke policije. 

Delegat u Domu naroda i dugogodišnji član Komisije za bezbjednost Dušanka Majkić, smatra da, koga god Ministarstvo bezbjednsoti imenuje za novog direktora, očekivaće ga veliki posao.

"Ima bezbroj pitanja, ima stvari o kojima se može govoriti. Parlamentarna komisija za odbranu i bezbjednost nije sjajno obavila svoj posao, trebalo bi dobro ocijeniti kako su radile sve bezbjednosne agencije u prethodnom mandatu", rekla je Dušanka Majkić, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. 

Ono što je sigurno, mjesto direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH pripašće kadru iz reda srpskog naroda. Istovremeno, mandat ističe i direktoru Obavještajno bezbjednosne agencije BiH, a na čelu te institucije biće Bošnjak. 
 

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.