Sud BiH

Ramiz Dreković negirao krivicu

  • 18.02.2019. 15:26

General takozvane Armije BiH Ramiz Dreković danas se pred Sudom BiH izjasnio da se ne osjeća krivim za ratni zločin nad srpskim civilima na području Kalinovika 1995. godine.

Drekovićev advokat Mirsad Crnovršanin izjavio je novinarima da odbrana za sada ne može otkriti svoju listu svjedoka, te da će nakon izvođenja dokaza predstaviti listu sa materijalnim dokazima i i na taj način u potpunosti isključiti krivicu njegovog branjenika.

Dreković je optužen da je u svojstvu nekadašnjeg komandanta Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Dreković je u proljeće 1995. godine izdao direktnu, strogo povjerljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika naseljenog Srbima.

U optužnici se navodi da je tokom granatiranja u maju i junu 1995. godine ubijeno dijete od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih lica, te razoreno više objekata.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su Drekovića 5. decembra prošle godine u Sarajevu. Sud BiH potvrdio je optužnicu 21. januara ove godine.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)