Svjedok Tužilaštva BiH

Ramić svjedočio o situaciji na Bjelimićima 1995. godine

  • 25.02.2020. 16:58

Svjedok Tužilaštva BiH Esad Ramić danas je u Sudu BiH, na suđenju generalu takozvane Armije BiH Ramizu Drekoviću za ratni zločin nad srpskim civilima u Kalinoviku 1995. godine, ispričao da je u to vrijeme njegov zadatak na Bjelimićima u opštini Konjic bio da, uz logistiku koju je dobio, spriječi zauzimanje bjelimičkog platoa.

Ramić, koji je bivši komandant isturenog komandnog mjesta Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH na području Bjelimića, rekao je da je na to područje poslat da uvede red i organizuje jedinice da po odobrenom planu komande korpusa odbrane bjelimički plato od napada srpske vojske.

On je naveo da je na Bjelimićima bio od marta do sredine maja 1995. godine po naređenju Drekovića, koji je bio komandant Četvrtog korpusa.

Svjedok je naveo da je po dolasku na to područje zatekao repariranu haubicu kalibra 105 milimetara, haubicu kalibra 122 milimetra za koju nisu imali originalnu municiju i jedan minobacač kalibra 125 milimetara.

Ramić je potvrdio da su zbog limitiranog artiljerijskog naoružanja, tražili pomoć od Prvog korpusa, koji je imao mnogo bolju artiljeriju.

- Dok sam bio na Bjelimićima dejstvovali smo artiljerijom po ciljevima odakle smo gađani. Dozvolu za to tražio sam od komandanta korpusa, nakon što bi od mene to zahtijevali komandanti jedinica - ispričao je Ramić.

On je naveo da je odobrenja dobijao iz komande korpusa u Јablanici depešom, da se svako dejstvovanje unosilo u artiljerijski dnevnik, a izvještaj slao komandi korpusa.

- Ciljevi su bili numerisani, a broj raspoloživih granata ograničen tako da se nije moglo, niti smjelo samoinicijativno dejstvovati - objasnio je Ramić.

Tokom unakrsnog ispitivanja Drekovićeve odbrane, svjedok je potvrdio da je vidio planske dokumente artiljerije u kojem su sadržani ciljevi, njihova numeracija, koordinacije, te opis jedinica i oruđa koja se koriste.

- U ovim dokumentima bili su naznačeni isključivo vojni ciljevi, nikada civilni. Radilo se strogo po odobrenom planu. Dreković nikada nije naredio gađanje po civilnim ciljevima i to, dok sam ja bio na Bjelimićima, nikada nismo radili - tvrdi Ramić.

Prema optužnici, Dreković je u proljeće 1995. godine izdao direktnu, strogo povjerljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog Srbima.

U optužnici je navedeno da je u granatiranju tokom maja i juna 1995. godine ubijeno petnaestogodišnje dijete, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih, te razoreno više objekata.

Suđenje će biti nastavljeno 10. marta.