Politički analitičar

Radun: Izetbegović prijeti ratom, jer želi da spriječi svoj odlazak u političku penziju

  • 21.04.2021. 11:48

Politički analitičar Branko Radun izjavio je Srni da izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića koje nose ratnu poruku potvrđuju da on ostaje na pozicijama radikalnog islama i "Islamske deklaracije", na kojim je bio i njegov otac Alija, ali i da manipulacijom Bošnjacima i naduvavanjem mogućnosti konflikta želi da spriječi svoj neminovan odlazak u političku penziju.

- Bakir pokazuje politički pragmatizam. Pošto gubi podršku Bošnjaka zbog korupcije, nesposobnosti SDA i ljudi koji čine njegovo okruženje, on u stvari pokušava da nameće konflikt sa Srbima, pa i sa Hrvatima u BiH da bi mobilisao i sačuvao to biračko telo koje ga napušta, kome je već dosta tih priča, jer realnost ruši sve njihove teze - rekao je Radun.

On je ukazao da se sa srpske strane - i iz Republike Srpske i iz Srbije - prema Bošnjacima ne upućuju konfliktne poruke, već poruke sadržine: "Hajde da sjednemo da razgovaramo".

- Sa bošnjačke strane čujemo: "Spreman sam da ratujem i da poginem". To je ratno-huškačka patetika. Patetika kod Bakira je i deo njegove ličnosti i nasleđa od oca i deo njegove politike da manipuliše sa Bošnjacima jer on ne može da bude lider Bošnjaka ako nema taj konflikt prema Srbima, pa i prema Hrvatima - ukazao je Radun.

Prema njegovim riječima, Izetbegović bez tog konflikta propada politički i odlazi u penziju.

- On odlaže svoj odlazak u penziju kroz to ponovno naduvavanje mogućnosti konflikta, jer, kako misli, ako dođe do konflikta svi Bošnjaci će biti uz Bakira i to je, zapravo, čitava priča. On u stvari manipuliše Bošnjacima, ali mislim i da su ga Bošnjaci već `provalili`, tako da te poruke više nemaju efekat koje su imale pre deset godina - zaključio je Radun.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je za kanal "O" da ne može reći da neće biti rata i da bi "radije danas umro nego dopustio da genocidaši zavladaju dijelom BiH".