Ministar bezbjednosti BiH

Radončić: Situacija je ozbiljna, biće dosta umrlih

  • 30.03.2020. 20:09

Ministar bezbjednosti BiH i predsjedavajući Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje Fahrudin Radončić gostovao je u emisiji Dan uživo na Televiziji N1. 

Radončić je na početku razgovora rekao da na nivou BiH do ovog trenutka nismo dobili ništa. 

- Sada će Koordinaciono tijelo početi da se suočava s poslom koji se zove priliv donacija. Ja ne želim da imam s tim doticaja gdje će ići donacije, neka to rade ekonomisti, knjigovođe i eksperti - kazao je za N1 Fahrudin Radončić.

Deblokirali smo ulaz roba

Naglasio je da je Koordinaciono tijelo uradilo strateški dio posla.

- Napravili smo popis kompletnog stanja, inventuru šta je potrebno od materijala, na nivou BiH. Napravili smo konferenciju sa svim ambasadorima, UNDP-jem i USAID-om. Dobili smo sistem traženja međunarodne pomoći koji je efikasan. Sada idemo u drugi plan, Koordinaciono tijelo je napravljeno tako da je kapacitirano za određene nepogode kao što su požari. Trenutno nema nijednog epidemiologa i ljekara i to nam govori da se mora restrukturirati - kazao je Radončić.

Kazao je da su kapaciteti Ministarstva bezbjednosti BiH korišteni i da je dosta dobijeno na vremenu.

- Vidjećemo kako. Koristili smo puni kapacitete Ministarstva bezbjednosti, zaista smo uspjeli da dobijemo faktor vrijeme za naše medicinske institucije. Deblokirali smo ulaz roba u BiH i Ministarstvo bezbjednosti je radilo svoj posao. Koordinaciono tijelo treba sada da radi svoj posao - potcrtao je ministar sigurnosti BiH.

Ministar Radončić je dodao da je situacija ozbiljna, te ponovio da je iskušenje sada na zdravstvenom sistemu.

- Vi se sjećate da sam prije 10 dana rekao da ćemo za 15-ak dana imati sudar sa pandemijom. Ne treba nikoga varati, situacija je ozbiljna, vidite šta se dešava u susjedstvu i drugim zemljama. Biće dosta umrlih. Moramo čuvati živote na način da se držimo socijalne distance. Sada su strukture bezbjednosti uradile posao, na iskušenju će biti zdravstveni sistem i ja im želim sreću - kazao je Radončić.