Ministar bezbjednosti u SM

Radončić: Prijave protiv dva direktora i jednog ministra zbog širenja dezinformacija

  • 20.03.2020. 19:40

Ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić je sumirao situaciju u posljednjih 24 sata i rekao je da su gotovo sva šatorska naselja postavljena na granicama te da je uz pomoć UNDP obezbijeđeno da dvije Vlade (RS i FBiH) mogu kupiti 50.000 testova za virus korona.

Radončić je rekao da će Koordinaciono tijelo prema Savjetu ministara BiH predložiti da se ukloni PDV i poreske carinske dažbine na medicinsku opremu i materijale dok traje situacija s korona virusom, prenosi Klix.

– Danas sam razgovarao i sa kineskim ambasadorom, očekuje se da će pomoć iz te zemlje biti u narednih 15 dana. Imao sam i videokonferenciju na kojoj su bili prisutni direktori svih državnih institucija, SIPA-e, policijskih tijela, Službe za poslove sa strancima kao i kolege iz RS-a- naveo je Radončić, prenosi Klix.

Dodao je da je sada najveći izazov i posao provoditi kontrolu nad poštovanjem izolacije.

– Sada je najbitnije da građani budu pod izolacijom i da ne šetaju to nećemo tolerisati jer tako mogu ubiti druge ljude. Moja preporuka je bila da se pišu krivične prijave – poručio je.

Dodao je da mjere daju rezultate te je tako prije 14 dana našu granicu u oba pravca prešlo 106.362 osobe, a jučer je taj broj drastično smanjen i on iznosi 8.924.

– U Sarajevu je kontrolisano 511 osoba koje su pod zabranom kretanja i 39 njih nije zatečeno kod kuće. Morat ćemo sa kantonalnim i opštinskim tužilaštvima razgovarati da se oni procesuiraju. U Distriktu Brčko krizni štab je donio mjere i trenutno su 872 osobe pod kontrolom, a od toga njih 142 ne poštuju odluke. Naša policija treba strogo raditi na zaštiti zdravlja i očekujemo da će od danas raditi što više prijava – poručio je Radončić.

Naglasio je da će dva direktora i jedan ministar dobiti prekršajne prijave jer su proširili dezinformacije o virusu korona.

S obzirom na to da su iz EU saopštili da neće moći BiH snabdijevati lijekovima iz njihovih farmaceutskih kompanija, direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović se takođe obratio i naveo da će ova kompanija biti na raspolaganju i da neće doći do nestašica.

– U sljedećih nekoliko mjeseci može se odgovoriti na sve potrebe tržišta i s obzirom na to da EU neće snabdijevati lijekovima apoteke u BiH imaju doovljno lijekova i nema potrebe za panikom, a Bosnalijek će se potruditi da nikada ne dođe do nestašice. Mi ćemo zaposliti i dodatne radnike na pogonu za proizvodnju dezinfekcionih sredstava i nagIašavam da možemo snabdijevati sve veće kliničke centre u Bi. Također neće biti problema ni sa esencijalnim lijekovima – poručio je Uzunmović.

Тагови:
  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија