Potpredsjednik SNSD-a

Radmanović: SDS i PDP da povuku prijedlog jer je štetan za Republiku Srpsku

  • 16.11.2019. 19:06

Pozivamo SDS i PDP da povuku prijedlog izmjene Poslovnika o radu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, jer je štetan za Republiku Srpsku, upozoravaju iz SNSD-a.

Potpredsjednik te stranke, Nebojša Radmanović podsjeća Mirka Šarovića i Branislava Borenovića da svojim potezima krše nedavno usvojene zaključke Narodne skupštine Republike Srpske. 

Pokušaj da se nanese šteta ustavnoj poziciji Republike Srpske, u SNSD-u juče su pokušali da spriječe imenovanjem članova komisija u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. U narednim danima biće poznata i imena za komisije u Domu naroda. SDS-u i PDP-u, vjetar u leđa za izmjenu poslovnika o radu, daju još 23 poslanika iz Federacije BiH. 

"Zašto poslanici iz Federacije podržavaju izmjenu poslovnika, a ne podržavamo mi iz Republike Srpske? Jednostavno, zato što su na štetu Republike Srpske. Ovdje je ustvari obrnuta bitka. Oni koji već petu godinu rade protiv volje građana Republike Srpske u Savjetu ministara, žele da ostanu i dalje. Dakle oni se bore za svoje fotelje, i to ne samo onih koji su u Savjetu ministara", rekao je Nebojša Radmanović, potpredsjendik SNSD-a.  

Baš zato priča o tome kako SNSD želi da zadrži fotelje, ne pije vode, kaže Radmanović. U Savjetu ministara, nakon više od godinu dana od izbora ne bi trebalo da sjede izborni gubitnici, jasni su iz SNSD-a. Sa tim se, izgleda, ne bi složio Mirko Šarović, koji, ni nakon što je SNSD dostavio imena članova komisija,i nakon što je Narodna skupština Srpske između ostalog usvojila zaključak koji se protivi izmjenama poslovnika Predstavničkog doma, ne odustaje od te namjere. Takvo ponašanje, od naredne godine moglo bi se tretirati kao krivično djelo. 

"Do nove godine smo preldožiti izmjene i dopune krivičnog zakona Republike Srpske i svaku odluku koja se ne pošutje od strane Narodne skupštine, Vlade Republike Srpske i predsjendika Republike Sprkse koji ima ustavno pravo da predstavlja Republiku Srpsku da će se tretirati kao krivično djelo i biće zaprijećene kazne", istakao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Ko bi i šta dobio izmjenama Poslovnika PD PS BiH, jasnije pokazuju matematičke kalkulacije. Scenarij u kojem bi došlo do izmjene Poslovnika o radu, značio bi samo jedno - slabljenje Republike Srpske. 

"Ukoliko bi se inicijativa SDS-a i PDP-a ostvarila u tom slučaju, od 18 mjesta koja pripadaju Republici Srpskoj, teoretski bi se moglo desiti da SDA dobije šest mjesta u komisijama, a da po matematičkim kalkulacijama koja su bila praksa u Predstavničkom domu, od kvote iz Republike Srpske, od 18 pripadne im samo jedna", naglasio je Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH. 

Iz SNSD-a traže da se bez daljeg odlaganja konstituiše Komisija za pripremu izbora Savjeta ministara, koja se u skladu sa poslovnikom prva konstituiše i čeka odluku Predsjendištva BiH o imenovanju predsjedavajućeg Savjeta ministara. 

SNSD je juče predložio članove u stalne komisije Predstavničkog doma Paralemnta BiH. Na spisku su imena Nebojše Radmanovića, Staše Košarca, Obrena Petrovića, Vojina Mitrovića, Dragana Bogdanića i Snježane Novaković-Bursać. Na taj način, poručili su, osujećena je ideja SDS i PDP, podržana od strane SDA, da se ide u izmjenu Poslovnika koji bi derogirao zaštitni mehanizam iz Republike Srpske.

Тагови: