Ministarstvo bezbjednosti i inostranih poslova odgovorni

Radmanović: Brojni srpski kadrovi krivci za zabranu ulaska Prilepinu

  • 24.08.2018. 20:46

Delegat u Domu naroda parlamenta BiH Nebojša Radmanović rekao je da odgovornost za zabranu ulaska u BiH ruskom piscu Zaharu Prilepinu ne snosi samo Obavještajno-bezbjednosna agencija /OBA/, već i više ministarstava, ali da sada svi peru ruke.

Radmanović je istakao da je žalosno što su mnogi kadrovi srpske nacionalnosti krivci za ovaj nemili događaj. 

On je za RTRS ocijenio da najveću odgovornost snose Ministarstvo bezbjednosti BiH i Ministarstvo inostranih poslova BiH, dodavši da se i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske ponaša kao da se to desilo na nekoj drugoj planeti. 

"Čuli smo danas ministra inostranih poslova Igora Crnatka koji je rekao da će se tek raspitati o tome šta se desilo. Ovaj pisac je vrlo istaknuta ličnost i ne može Ministarstvo da ne zna za to. Riječ je o čovjeku čije knjige su prevedene na 23 jezika", rekao je Radmanović. 

On je ocijenio da je prijedlog za zabranu ulaska Prilepinu potekao od OBA, podsjetivši da je na mjestu zamjenika ove službe Srbin, koji je mogao bar da se pobuni, ako ne da spriječi. 

Radmanović je dodao da predsjedavajući Savjeta ministara i njegova dva zamjenika čine obavještajni odbor, koji bi morao znati šta se u BiH dešava. 

Prema njegovim riječima, i član Predsjedništva iz Republike Srpske Mladen Ivanić priča o ovome kao da je riječ o nečemu što se desilo na drugoj planeti, kao da nema veze s njim. 

"Naravno da Predsjedništvo mora znati o čemu je riječ kada su u pitanju međunarodni odnosi. To posebno naglašavam jer se radi o prijatelju Srba, ruskom narodu. Tokom osam godina mog mandata u Predsjedništvu BiH ovako nešto se nije desilo", rekao je Radmanović. 

On je poručio da je ovo prst u oko velikoj svjetskoj sili - Rusiji. 

U Banjaluci je večeras trebalo da bude održano književno veče ruskog pisca Zahara Prilepina, ali mu je juče na ulazu u BiH, zbog navodnih bezbjednosnih razloga, zabranjen ulazak. 

Ovu naredbu donijela je Obavještajno-bezbjednosna agencija /OBA/ 26. marta, a u obrazloženju rješenja, koje je u posjedu Srne, navodi se da bi boravak Prilepina na teritoriji BiH predstavljalo "prijetnju bezbjednosti BiH, javnom poretku ili međunarodnim odnosima BiH". 

Ambasada Ruske Federacije izrazila je juče zabrinutost i duboko razočarenje zbog zabrane ulaska u BiH Prilepinu i navela da se obratila Ministarstvu inostranih poslova BiH za razjašnjenjem. 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.