PD PS BiH

Radmanović: Bez saglasnosti o dnevnom redu vanredne sjednice

13:25, 18.06.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović izjavio je danas Srni da na sjednici Kolegijuma ovog doma u svojstvu komisije nije u potpunosti usvojen dnevni red vanredne sjednice koja je prekinuta u petak, 14. juna, i najavio da poslanici SNSD-a neće prisustvovati nastavku te sjednice.

"Naš stav je da nećemo da učestvujemo dok se ne ispune uslovi. Mi zahtijevamo redosljed, a to je da se prvo izabere Komisija za izbor Savjeta ministara, a onda ostala radna tijela i onda možemo da radimo punim kapacitetom", pojasnio je Radmanović. 

Prema njegovim riječima, oni koji traže hitne sjednice i optužuju SNSD za neki nerad u parlamentu zaboravljaju da su oni spriječili da bude konstituisana Komisija za izbor Savjeta ministara i da počne da radi. 

"Oni su pobrkali lončiće. Mi mislimo da hitno treba izabrati Savjet ministara i odmah sve ostalo počinje da radi. Teško parlament u ovom sazivu sa ovakvom većinom može da razmatra ono što sadašnji Savjet ministara u tehničkom mandatu predlaže", naglasio je Radmanović. 

Prema njegovom mišljenju, nije mogao da bude jedinstven stav o nastavku vanredne sjednice niti je to potrebno, jer je to poslovnički riječeno, odnosno sjednica mora da bude nastavljena tamo gdje je prekinuta. 

"To može da izazove drugu vrstu problema jer se na drugi način glasa u nastavku sjednice. Vjerovatno će biti usvojen dnevni red, jer da bi on bio osporen u drugom krugu glasanja treba 10 glasova protiv. Sada se ne vidi 10 entitetskih glasova protiv. Ako nas nema, može da prođe dnevni red", pojasnio je Radmanović. 

On smatra da to samo pravi probleme BiH, jer oni kojima su "puna usta BiH" ustvari samo prave probleme u funkcionisanju BiH. 

Prema njegovim riječima, stav SNSD-a o neučestvovanju u nastavku vanredne sjednice Predstavničkog doma može da se i promijeni ukoliko političke partije i njihovi lideri prihvate da se ide na izbor Savjeta ministara. 

"U takvoj situaciji ova sjednica postaje nepotrebna jer bi tačke dnevnog reda koje su oni predložili redovno dolazile sa boljim materijalima nego što su oni predložili. Ako ne bude toga, onda mi ne idemo i ne učestvujemo u nastavku sjednice", ponovio je Radmanović.

Nije bilo uplitanja članica PIK-a u unutrašnja pitanja BiH

Na sastanku političkih direktora članica Upravnog odbora PIK-a sa članovima Zajedničkog kolegijuma parlamenta BiH zauzet je stav da treba formirati vlast na nivou BiH, ali nije bilo uplitanja članova PIK-a kako treba raditi, što je dobro, jer je to unutrašnje pitanje BiH, izjavio je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Nebojša Radmanović.

"Nije bilo riječi o formiranju Savjeta ministara, osim da to treba učiniti. Bio je jedan ambasador koji je govorio da treba da počne da radi parlament, znamo i zašto i ko ga je nagovorio na to", rekao je Radmanović Srni. 

Prema njegovim riječima, svih šest članova Zajedničkog kolegijuma iznijeli su različite stavove o BiH i o načinu izlaska iz krize. 

"Bilo je onih koji misle da je OHR dobrodošao i onih koji, kao i ja, misle da nije dobrodošao i da je već trebalo da ode odavde. Oni koji misle da je dobrodošao podsjećaju da OHR treba da preduzima određene mjere, protiv čega smo mi koji smatramo da OHR treba da ode", naveo je Radmanović. 

Prema njegovom mišljenju, razlika je i u tome što jedni pričaju o prošlosti, a treba da se govori o budućnosti i kako da se izađe iz krize. 

"To je formiranje Savjeta ministara koliko ove ili iduće sedmice, a onda koje mjere preduzimati da se dalje radi kako bi bili zadovoljni građani BiH. To je put kao EU i u okviru toga novi Izborni zakon, za koji se zalažu Hrvati", pojasnio je Radmanović. 

On je dodao da su neki članovi PIK-a govorili o tome da ne treba formirati rezervni sastav policije. 

"Mislim da oni uopšte nisu razumjeli o čemu je riječ. Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nije nam dao da odgovorimo na takve i druge stavove", rekao je Radmanović. 

On navodi da je bilo veoma malo riječi o EU, o čemu je dobro govorio šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark i da je to ono o čemu su svi već saglasni. 

Radmanović ističe da se pobunio što je sjednicu Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira /PIK/ u prostorijama parlamenta držao Incko jer misli da su parlamentarci u njihovim prostorijama domaćini, a da su oni gosti, a ne obrnuto.