Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH

Radanović: Zaustaviti zloupotrebe nacionalnog izjašnjavanja

  • 13.05.2020. 11:55

Vlada Federacije BiH popunjena je isključivo Bošnjacima i Hrvatima iako Ustav FBiH propisuje da se nacionalna struktura svih zaposlenih mora tretirati kroz popis iz 1991. godine, što znači da bi Srba u federalnim institucijama trebalo da bude 17,5 odsto, a što nije ni blizu stvarnog stanja, izjavio je danas Srni predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović.

"Prema tom popisu, Srba je u FBiH bilo 17,5 odsto, pa bi tako i popunjenost federalnih institucija, ustanova i preduzeća licima srpske nacionalnosti trebala da bude u tom procentu", rekao je Radanović.

Radanović je kao primjer naveo stanje u federalnom Ministarstvu zaštite životne sredine i turizma, gdje nema nijednog Srbina.

On je istakao da to, međutim, nije ništa novo i nikoga ne treba da čudi, pošto u 10 ministarstava, od ukupno 16 u Vladi FBiH, ne radi nijedan Srbin.

"Јedini izuzetak gdje radi nešto Srba jeste u Ministarstvu za raseljena lica, a u preostalim je izuzetno mali broj", rekao je Radanović.

Prema njegovim riječima, ozbiljan problem predstavlja i činjenica da se pojedina lica drugih nacionalnosti u federalnim institucijama povremeno izjašnjavaju kao Srbi kako bi lakše došla do posla ili određene pozicije, mada imaju bošnjačka imena i prezimena.

"I te zloupotrebe dodatno opterećuju nepovoljan položaj i zastupljenost lica srpske nacionalnosti u FBiH. Opšti stav pravnika u Odboru za zaštitu prava Srba u FBiH jeste da se prilikom izjašnjavanja pri zapošljavanju ili izlasku na izbore koristi popis iz 2013. godine. To je potrebno zato da se oni koji su se tada izjasnili kao Bošnjaci, ne mogu na narednim izborima izjašnjavati kao Srbi ili Hrvati i obrnuto", precizirao je Radanović.

On je naglasio da mijenjanje nacionalnosti za dnevnopolitičke i lične potrebe predstavlja klasičnu zloupotrebu. 

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник