Predsjednik Odbora za zaštitu Srba u Federaciji BiH

Radanović: Prava Srba nisu na štetu drugih, samo poštujte zakone

  • 27.02.2019. 08:50

Predsjednik Odbora za zaštitu Srba u Federaciji BiH /FBiH/ Đorđe Radanović izjavio je da ova organizacija ne traži prava za Srbe na štetu Bošnjaka i Hrvata, već samo poštovanje ustavnih principa i zakonskih odredaba koje garantuju ravnopravnost.

"Tražimo načine da obezbijedimo da nijedno povratničko dijete ne smije biti bez para za kiflu kad krene u školu", rekao je Radanović, upozoravajući da u naseljima u Federaciji više srpske djece u krevet liježe gladno nego sito. 

Prema njegovim riječima, ravnopravnost se može postići poštovanjem jednih prema drugima. 

"Bošnjaci i Hrvati treba da poštuju žrtvu koju je srpski narod dao od 1941. do 1945. godine. Čak 72 odsto svih poginulih u Drugom svjetskom ratu na teritoriji BiH su Srbi", rekao je Radanović za "Oslobođenje". 

Podsjećajući da je u gradovima u FBiH veliki broj naziva ulica sa srpskim imenima ili toponimima zamijenjen imenima i toponimima koji u dobrom dijelu nemaju veze ni sa BiH, ni sa narodima u BiH, Radanović je naveo da Odbor za zaštitu Srba u FBiH sprema inicijative da se to promijeni. 

"Želja nam je da svi gradovi budu nazvani po ljudima koji su te gradove oslobodili od fašizma", objasnio je Radanović. 

On je ocijenio da je Mostar "grad slučaj" gdje su Srbi "kusur" u razračunavanju između bošnjačkih i hrvatskih političara. 

"Što se tiče ulica u Republici Srpskoj, za te nazive treba da se bore bošnjačka i hrvatska udruženja u Republici Srpskoj. Neka daju prijedloge da se ulice zovu po narodnim herojima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koji su učestvovali u protjerivanju fašista iz gradova u Srpskoj u Drugom svjetskom ratu", rekao je Radanović.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм