Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH

Radanović: Migrante smjestiti u nenaseljene dijelove, a ne u srpska područja

  • 29.10.2019. 11:41

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH (FBiH) Đorđe Radanović predložio je da migranti budu smješteni u nenaseljene dijelove FBiH kakvih ima u Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu, te istakao da se ne može dozvoliti njihovo izmještanje na područja koja su prije rata bila većinski naseljena Srbima.

Radanović je rekao Srni da predstavnici Srba u institucijama federalnih vlasti nikada neće dozvoliti izmještanje migrantskih centara na područja koja su prije rata bila većinski naseljena Srbima.

On je u ime Odbora predložio da se migranti smjeste u nenaseljena područja u FBiH koja su to bila i prema popisu iz 1991. godine, a takvih ima na primjer u Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu.

"Ali, nigdje gdje je 1991. godine bilo većinsko srpsko stanovništvo neće biti otvoren nikakav centar za smještaj migranata, odnosno nikakve priče o tome ne može biti", rekao je Radanović.

On je podsjetio da su predstavnici Srba na svim nivoima vlasti u FBiH, na sastanku u Medenom Polju petak, 25. oktobra, donijeli zaključak da se migrantski centri mogu formirati u FBiH, ali samo ukoliko se ne krši Aneks
sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji se odnosi na povratak.

"Taj aneks propisuje da se povratnicima i izbjeglicama mora obezbijediti harmoničan život u povratničkim sredinama. To znači da, iako se Srbi nisu vratili, ipak, riječ o njihovoj imovini. Moguće je da naši ljudi i požele da se vrate na svoja predratna ognjišta, ali bi eventualni pokušaj smještanja migranata onemogućio povratak", rekao je Radanović.

On je naglasio da su popis stanovništva u BiH iz 1991. godine i Aneks sedam ono na šta se Srbi u FBiH pozivaju jer ne žele da dozvole kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma koji su potpisale najveće sile, niti pristaju na promjenu etničke strukture u srpskim selima.

"Sada čekamo da vlasti u Unsko-sanskom kantonu izađu iz pat-pozicije u kojoj se sada nalaze zbog migrantske krize i za koju očigledno nemaju rješenja. Ali, ako bi oni pokušali da premještaju migrante iz Bihaća u srpske povratničke sredine, mi bismo odmah blokirali put Bihać-Petrovac", rekao je Radanović.

On je napomenuo da je Livanjski kanton donio odluku da se ne može pristupiti nikavim formiranjima migranstkih centara u tom kantonu, odnosno na području Drvara, Grahova, Glamoča, Livna, Tomislav grada i Kupresa.

"Oni su apsoultno protiv, a imamo i odluku Vijeća u opštini Bosanski Petrovac koje je donijelo rezoluciju o protivljenju smještaja migranata na njihovom području", podsjetio je Radanović.

On je ponovio da Srbi u FBiH neće dozvoliti smještaj migranata na područjima koja se nekada bila većinski naseljena Srbima, iako se tamo nije vratio nijedan Srbin, kao što su sela Lipa, Grmuša ili Grabež pored Bihaća.

"Srbi se tamo nisu vratili jer im federalne vlasti na perfidan način nisu ni dale da se vrate, uskratili su im i dovod struje i vode, kao i sanaciju puteva, pa čak su im i groblja razvaljena, a šume posječene. Ko bi se onda tamo vratio i kako bi normalno živio?", upitao je Radanović.

Operativna grupa za pitanje migracija u Unsko-sanskog kantona zatražila je 21. oktobra hitno izmještanje migranata iz prihvatnog kampa Vučjak kod Bihaća i predložila da oni budu smješteni u srpsko povratničko selo Medeno Polje, kod Bosanskog Petrovca.