Radanović: Apel za zaštitu života i imovine Srba u FBiH

  • 14.08.2020. 19:25

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH apelovao je na nadležne vlasti na nivou BiH da preduzmu mjere da bi zaštitili Srbe u FBiH, čiji su životi i imovina ugroženi od državljana drugih zemalja koji su nezakonito ušli u BiH, a nemaju nijedan identifikacioni dokument i uglavnom su bezbjednosno interesantna lica.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović rekao je Srni da su, zbog pogoršane bezbjednosne situacije u vezi sa migrantima, ugroženi život i imovina srpskih povratnika u opštinama Bosanski Petrovac, Sanski Most, Bosanska Krupa, Bosansko Grahovo i Drvar.

On je dodao da Odbor apeluje na Predsjedništvo BiH da hitno pozove na razgovore predstavnike Pakistana, Irana, Iraka, Avganistana i drugih zemalja iz kojih dolaze migranti, radi sklapanja sporazuma o readmisiji njihovih državljana.

Radanović je naveo da je poziv upućen i Ministarstvu bezbjednosti u Savjetu ministara da preduzme sve radnje i mjere kako bi bili zaštićeni Srbi u FBiH, kao i Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona da zaposli dodatni broj policajaca s ciljem zaštite osnovnih prava srpskih povratnika.

Prema njegovim riječima, otvaranjem migrantskog kampa u selu Lipa na početku epidemije virusa korona, trajno je ugrožena povratnička srpska zajednica u cijeloj Krajini.

On je rekao da su sada migranti geografski bliže Petrovcu nego Bihaću.

- Sada je migrantima lakše i bliže da iz Lipe prema Hrvatskoj idu preko povratničkih srpskih sela, naročito jer je uspostavljen stalni policijski punkt koji blokira kretanje migranata iz Lipe prema Bihaću, pa migranti iz Lipe sada idu na srpska povratnička sela kako bi došli do Hrvatske - pojasnio je on.

Radanović konstatuje da je kršenje osnovnih prava od lica bez dokumenata na štetu srpskih povratnika najočitiji primjer nefunkcionisanja kantonalnih i federalnih institucija.

- Upozoravamo da će, ako se ovi trendovi nastave, broj Srba u FBiH sa 2,5 odsto, prema popisu iz 2013. godine, na sljedećem popisu biti smanjen na manje od 1,5 odsto. Ističemo da ostvarivanje prava Srba u FBiH nije na štetu druga dva naroda, a Srbi u FBiH samo traže da se poštuju njihova ustavom i zakonima garantovana prava - naglasio je Radanović.

On je podsjetio i na problem tekstilnog otpada iz Italije koji je smješten u Drvaru i Grahovu, a koji je od federalnih inspekcija definisan kao bezopasan po zdravlje.

- Postavlja se logično pitanje, zašto bi neko tekstilni otpad premještao iz Italije u Drvar, plaćao prevoz i takse, ako je taj otpad bezopasan? U zemljama EU tekstilni otpad se reciklira u novu garderobu i stavovi koji govore da je tekstil dovezen iz Italije bezopasan po zdravlje vrijeđaju inteligenciju i zdrav razum - zaključio je Radanović.

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина