Alijansa

Put BiH u NATO, realnost ili zabluda?

  • Извор: АТВ
  • 02.10.2021. 19:43

Vojna neutralnost umjesto članstva u NATO, opcija je koju bi odabralo 70 odsto ispitanih Banjalučana. Od 600 anketiranih Sarajlija, više od 70 odsto reklao bi DA NATO paktu. To su podaci "Centra za loboranje", ali sličnio govore i neka ranija istraživanja. Ono što građani ne žele, ne želi ni rukovodstvo Republike Srpske. Zato umjesto članstva može samo saradnja. To predviđa i Program reformi iz 2019. godine.

„Ako zemlja nije spremna da uđe u NATO ne treba da insistira na tome. Tako i program reformi. To je jedan najširi okvir saradnje, koji na neki način predstavlja obavezu za saradnju. A pitanje samog članstva je pitanje političke odluke za koju kao što vidimo u Bosni i Hercegovini nema konsenzusa“, rekao je Miloš Šolaja, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci.

Političko Sarajevo ipak ne odustaje. U NATO bi da uvuku i Republiku Srpsku, iako to ne žele građani ali ni politički predstavnici. Da bez zelenog svjetla iz Srpske NATO vrata ostaju zatvorena, jasno je i sarajevskoj akademskoj zajednici. 

„U Bosni i Hercegovini se ne može ništa odvijati mimo volje dva entiteta. Tako da, ovdje trebamo imati političku podršku, odnosno, političku otvorenost i saglasnost za članstvo u NATO kao i za sve druge aktivnosti. Tako da, ja smatram ovdje da je veći problem u tome što političari ne žele da se približe građanima i razgovaraju o ovome. Njima je u cilju da održavaju status quo“, rekao je Armin Kržalić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu.

NATO savez i nije se baš pokazao tamo gdje je trebalo da upustavi mir.  Ulazak u NATO za Republiku Srpsku nije opcija, jer od bombarodovanja osiromašenim uranijumom  95. godine, do danas se nije sabrala šteta. Ulazak u NATO skupo bi koštao. 

„Podizanje BDP na 2 odsto za vojsku, to je dodatnih 180 miliona. To je za naše prilike nedopustivo sa socijalnih davanja, sa penzionera, za zapošljavanje. Nama to zaista ne treba u ovom momntu, a ni bilo kojem drugom. Najzad, taj savez nije nešto što bismo mi trebali prihvatiti iz mnoštva drugih razloga“, rekao je profesor Nevenko Vranješ.

U martu ove godine dobojsko Tužilaštvo otvorilo je prvu istragu protiv NATO avijacije u Srpskoj. Istražuju se nepoznati izvršioci zbog sumnje da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva prilikom NATO bombardovanja 1995.



Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)