Beograd

Punopravno članstvo balkanskih zemalja - interes EU

  • 14.10.2019. 14:16

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović razgovarao je u Beogradu sa predsjednikom Državnog zbora Slovenije Dejanom Židanom, koji je ocijenio da je potrebno da EU ubrza proces pregovaranja sa svim balkanskim zemljama jer je njihovo punopravno članstvo prvorazredan politički, bezbjednosni i ekonomski interes EU.

U razgovoru na marginama 141. zasjedanja Skupštine Interparlamentarne unije, Radmanović i Židan konstatovali su danas da su odnosi dvije zemlje na vrlo visokom nivou, ali da dobre političke i institucionalne odnose BiH i Slovenije treba da prati i snažnija saradnja na ekonomskom planu, te podizanje nivoa slovenačkih investicija u privredu BiH, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Radmanović je, iznoseći ocjenu da je Slovenija jedna od članica EU koja odlično razumije političke prilike i odnose u BiH, upoznao Židana o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, ističući da ni godinu dana nakon sprovedenih izbora nije izabran novi Savjet ministara.

On je dodao da takva situacija bitno usporava proces evropskih integracija, o kojem postoji konsenzus svih važnijih političkih partija u BiH.