Puna opredijeljenost za poštovanje odredaba Dejtonskog sporazuma

  • 19.11.2020. 21:04

Predsjedništvo BiH izrazilo je punu spremnost i opredijeljenost za poštovanje odredaba Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i Ustava BiH koji je njegov sastavni dio.

U zajedničkoj izjavi članova Predsjedništva BiH, povodom obilježavanja 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, navodi se da je ovo događaj od najvećeg značaja za BiH, zapadni Balkan, ali i Evropu u cjelini.

Predsjedništvo BiH izražava zahvalnost svim međunarodnim partnerima koji su doprinijeli uspostavljanju i očuvanju mira, kao i rekonstrukciji BiH, saopšteno je iz ove institucije nakon današnje sjednice.

Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da je danas jedinstvena prilika da se pošalje poruka kojom će na pravi način ukazati na značaj jačanja povjerenja, mira i međusobnog poštovanja među svim narodima i građanima u BiH, svim njenim dijelovima, entitetima, Brčko distriktu, kantonima, gradovima i opštinama.

Predsjedništvo BiH pozdravlja napredak koje je od Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH do danas ostvaren u ekonomiji, obrazovanju, demokratizaciji društva, vladavini prava, javnoj upravi i svim drugim oblastima.

U zajedničkoj izjavi navodi se da Predsjedništvo BiH ponavlja svoju spremnost i opredijeljenost za jačanje dobrosusjedskih odnosa u regionu na bazi međusobnog poštovanja i uvažavanja, u skladu sa međunarodnim pravom.

Predsjedništvo BiH smatra da je u ovom vremenu pandemije neophodno unaprijediti saradnju sa svim međunarodnim partnerima u odlučnoj borbi protiv terorizma, pandemije virusa korona, kao i u pogledu migrantske krize.

- Obaveza svih nivoa vlasti u BiH jeste da pojačamo napore kako bismo obezbijedili narodima i građanima da mogu živjeti dostojanstveno, uz međusobno uvažavanje i razumijevanje - ističe se u saopštenju.

Iz Predsjedništva BiH napominju da je danas prilika da se podsjeti na obavezu da treba saosjećati sa bolom i patnjama pripadnika svih naroda i građana, te obavezu da se iskaže poštovanje prema svim nevinim žrtvama rata.

- Mi, članovi Predsjedništva BiH, potvrđujemo opredijeljenost da stvaramo društvo po mjeri svih njegovih naroda i građana, a naročito mladih kojima želimo omogućiti ostanak i budućnost u njihovoj domovini - piše u zajedničkoj izjavi.

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм