Prvi službeni razgovor između BiH i Hrvatske o Trgovskoj gori

  • 28.09.2020. 19:13

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, u novembru bi trebalo da otputuje u Zagreb kako bi pokušao da odgovori hrvatske vlasti od plana da na Trgovskoj gori izgrade odlagalište radioaktivnog otpada. 

To je za ATV potvrdio ambasador BiH u Hrvatskoj, Aleksandar Vranješ koji je danas na tu temu razgovarao sa hrvatskim ministrom privrede i održivog razvoja. Na prvom službenom sastanku o Trgovskoj gori, Vranješ je upoznao Tomislava Ćorića sa zaključkom Predsjedništva BiH iz marta prošle godine, koji je inicirao tada predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a u kojem se traži od Hrvatske da lokaciju Trgovska gora izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog otpada, te da se pokuša pronaći druga lokacija koja nije u blizini granice sa BiH.

"Na ovom sastanku sam izrazio zabrinutost Bosne i Hercegovine po pitanju moguće izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori te predložio ministru Ćoriću intenziviranje službene komunikacije u vidu bilateralnog susreta sa ciljem rješavanja ovog pitanja u interesu obje strane, što je ministar prihvatio. Ministar Ćorić je izrazio razumijevanje za zainteresovanost BiH po pitanju Trgovske gore i naglasio da je službeni stav Hrvatske da će na osnovu konvencija Bosna i Hercegovina imati priliku da se izjasni po ovom pitanju onog momenta kada studija uticaja na životnu sredinu bude završena", poručio je Vranješ.

Sastanak je rezultat posjete srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Zagrebu, kaže Vranješ. Dodaje i da je od hrvatskog ministra čuo i da pitanje Trgovske gore ne bi trebalo da ugrozi odnose dvije zemlje. Poboljšaće ih sigurno brojni infrastrukturni projekti, o kojima je nedavno sa predsjednikom i premijerom Hrvatske razgovarao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Rezultat posjete je i sutrašnji sastanaka Vojina Mitrovića i hrvatskog ministra Olega Butkovića.

"I sutrašnji bilateralni sastanak gospodina Vojina Mitrovića ministra komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine kada će se potpisati važan bilateralni sporazum o održavanju i rekonstrukciji mostova na državnoj granici. Treba posmatrati u svjetlu posjete Dodika Zagrebu. Predsjednik Dodik otvorio je tokom pojeste premijeru Plenkoviću između ostalog i razgovore o infrastrukturnim projektima", kaže Vranješ.

Pitanje Trgovske gore sa mrtve tačke pokrenula je Vlast Republike Srpske, a prvi direktan razgovor na tu temu sa hrvatskim vlastima imao je Milorad Dodik. To što Hrvatska planira da tik do granice BiH, blizu Novog Grada i parka prirode Una izgradi odlagalište radioaktivnog otpada, najmanje je, čini se,  smetalo ministru spoljnih poslova Biseri Turković. Turkovićeva je više puta sa dnevnog reda Savjeta ministara skidala tačku koja je predviđala formiranje pravnog tima za izradu strategije pravne zaštite interesa BiH u vezi sa pitanjem odlaganja radioaktivnog otpada.

Тагови:
  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије