Granična policija

Provjerava se poštivanje odluke o zabrani ulaska u BiH strancima

  • 04.05.2020. 17:11

Granična policija BiH obavlja granične provjere u skladu sa Zakonom i odlukom Savjeta ministara kojom se privremeno zabranjuje ulazak stranim državljanima u BiH.

Odluka se ne primjenjuje na zdravstvene radnike koji dolaze u BiH radi angažmana u struci, lica koja zahtijevaju hitno medicinsko liječenje, prekogranične radnike, službe i timove Civilne zaštite, pripadnike vojnih snaga država članica Sjeveroatlantskog ugovora i ostalih država koje učestvuju u Partnerstvu za mir i pripadnika NATO-a i Eufora u BiH, kao i strance koji imaju odobren stalni ili privremeni boravak u BiH, saopšteno je iz Granične policije.

Ovom odlukom nisu obuhvaćeni ni vozači i pratnja u slučajevima prenosa posmrtnih ostataka, posade teretnih vozila i brodova u međunarodnom transportu, zvaničnici država i članove njihovih delegacija čiji je dolazak i odlazak najavljen Graničnoj policiji diplomatskim putem ili putem protokola nadležnog tijela BiH, tranzit stranaca radi povratka u zemlju uobičajenog boravka, bez zadržavanja na teritoriji BiH.

Odluka se ne odnosi na strance koji imaju posebnu dozvolu za ulazak, boravak ili tranzit kroz BiH izdatu od Savjeta ministara.

Navedena lica obvezna su da se pridržavaju i poštuju uputstva i naredbe nadležnih tijela BiH, odnosno epidemioloških i zdravstvenih službi.

Savjet ministara je na 18. vanrednoj sjednici, održanoj 30. aprila, donio odluku o dopuni odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH.

Ovom odlukom dodatno je propisano da su državljani susjednih zemalja koji u BiH ulaze radi obavljanja poljoprivrednih radova i imaju poljoprivredno zemljište u BiH, dužni da prilikom prelaska granice radi obavljanja privrednih radova na tom zemljištu posjeduju dokaz o vlasništvu nad poljoprivrednim zemljištem ili izjavu vlasnika poljoprivrednog zemljišta da osoba obavlja poljoprivredne radove na njegovom zemljištu.