Željko Komšić

Protiv razmjene teritorije sa Srbijom

  • 13.10.2018. 11:15

Novoizabrani hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da ne dolazi u obzir nikakvo pomjeranje granice, crtanje nekih novih dijelova granice, niti razmjena teritorija kako je to Srbija predlagala.

"To je moj stav, a da li ćemo mi uspjeti doći do dogovora, nije samo u našim rukama, već i u rukama Srbije", rekao je Komšić i dodao da će učiniti sve da BiH ima prijateljske odnose sa svim susjedim uz poštovanje BiH i njenih interesa.

Komšić je rekao za "Kliks" da tehnički dio projekta kako treba riješiti granicu sa Srbijom nije u rukama Predsjedništva, već Komisije za utvrđivanje granice BiH i resornog ministarstva.

On je poručio da će kao član Predsjedništva podržati mandatara za predsjedavajućeg Savjeta ministara kojeg predloži buduća vladajuća koalicija i da neće praviti opstrukcije.

Kada je riječ o spoljnoj politici, a prije svega o imenovanju ambasadora ili povlačenju onih koje je imenovao bivši član Predsjedništva Dragan Čović, Komšić ističe da povlačenje mogu očekivati oni ambasadori koji su radili protiv interesa BiH, ali da će prvo napraviti analizu.

On je rekao da put BiH u NATO nikako neće biti usporen, jer su sve važne odluke donesene, a svi procesi za sprovođenje tih odluka su pri kraju i da novoizabrani srpski član Predsjedništva Milorad Dodik "tu ništa ne može da uradi".