Traže nove sankcije

Protesti u FBiH zbog proslave Dana Republike Srpske

  • Извор: АТВ
  • 10.01.2022. 19:02

Deveti januar nije bio dobar dan za Kristijana Šmita. Nije ni za Sarajlije koje su podršku zatražile ispred zgrade OHR-a. Dan Republike Srpske, odgovorio im je nelegitimni Šmit, može da se slavi neki drugi dan, ali ne baš 9. januara.

"Juče nije bio dobar dan, ali to je za mene dodatni motiv da nastavim da radim svoj posao. Nikada neću prihvatiti ako neko postavi pitanje integriteta BiH", kaže Šmit.

30. rođendan Republike, zasmetao je bošnjacima u BiH, ali i dijaspori.  Proteste su organizovali u drugom enitetu ali u pojedinim evropskim gradovima. Pozvali su međuanrodnu zajednicu na sankcije srpskom članu BH Predsjedništva. Milorad Dodik poručuje da Republika Srpska ne želi ovakvu BiH. 

"U unitarnoj državi kakvu oni hoće nema suživota. Nema suživota na mržnji koju muslimani imaju prema Srbima. Nema. Bez obzira koliko oni sebe bildali mišiće politički, da imaju pravo da kažu nešto. Šta Srbi tek da kažu za prvi i drugi svjetski rat", kaže Dodik. 

"Nema potrebe da širom svijeta organizuju proteste protiv Dana Republike Srpske. Moraju da shvate naši prijatelji u drugom enitetu da ako žele da sačuvaju BiH moraju da uvaže i druga dva naroda u BiH", kaže premijer Srpske, Radovan Višković. 

Ni ovaj put nisu izostale uvrede i prijetnje iz političkog Sarajeva. Deveti januar je kažu zabluda i mrak. Šefik Džaferović, jučerašnji svečani defile u kojem je bilo i djece, povezao je sa nacistima. Iz Udruženja proisteklih iz odbrambeno otadžibskog rata Šefika Džaferovića podsjećaju na njegovu ratnu ulogu. Onu u kojoj je mogao da spriječi stravične zločine koje su mudžahedini počinili nad Srbima u Vozući. Uvrede i prijetnje iz političkog Sarajeva nisu ništa novo, poruke su iz Republike Srpske. 

"Poslije odbijanja Inckovog zakona imali smo nezapamćen val iz Sarajeva ratnohuškačkih izjava, prijetnji nasilje, i prijetnji. Međutim to tzv. Tužilaštvo BiH nikome nije palo na pamet da istražuje grijeh muslimanskih političara izrečen u javnom prostoru. Nego su, eto pozivani srpki političari zbog onog ašto se dešavalo na posebnoj sjednici Narodne skupštini Republike Srpske", kaže Danijel Simić, osnivač portala "ФРОНТАЛ.РС"

9. januar je izabrao narod Republike Srpske, i to ne može da ospori nijedan sud, poruke su iz Srbije. Ni Srbi, kažu,  bošnjacima ne određuju praznike. 

"Ne postoji pravo da bi se život prilagodio njemu. Već se pravo prilagođava životu. Srbi su jasno rekli da je ovo njihov dan, da je ovo njihov praznik i tu nema suda pogotovo onog koga Srbi nisu izglasali da odluči šta će Srbi praznovati kao svoje. Srbi nikada nisu pokušavali da nametnu drugima šta će praznovati i šta će da bude njihov ponos", kaže ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin.

Potez je ponovo samovoljno povuka i BIsera Turković. Ministrica spoljnih poslova BiH zbog prisustva na jučerašnjoj proslavi, prekorila je Kinu, Rusiju i Srbiju. 

Proslava dana Republike Srpske protekla je bez incidenata. Sa svečanosti je poručeno i da ovaj veliki praznik nije inat i provokacija, vež želja srpskog naroda. 

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.