Protest ispred CIK-a

  • 07.12.2020. 18:30

Štrajk glađu i protesti ispred Centralne izborne komisije, u koju će ubrzo da stignu i nove tužbe. Sprema ih Hrvastka zajednica iz Uskoplja, Gornjeg Vakufa i Teslića, a sve zbog, kako tvrde, pokradenih glasova.

Pred zgradu CIK-a u Sarajevu danas su stali Hrvati iz Teslića. Za CIK su imali poruku: pravdu će tražiti i od međunarodnih 
institucija. 

"Mi smo se danas ovdje okupili iz opravdanih razloga jer sumnjamo da smo prevareni na nekim biračkim mjestima u Tesliću gdje hrvatska lista nije dobila nijednog glasa. Te tražimo ponovo otvaranje tih biračkih mjesta. Mi uzimamo trenutno mandat najačoj stranci trenutno u Tesliću to je SDS. Ako bi naš čovjek prošao i onda je u pitanju to vjerovatno oko skupštinske većine", kaže Igor Balubčić iz Hrvatske liste za Teslić.

Deblji kraj izbora, izvukao je i Jasko Borovčević iz Zenice, za kojeg, navodno nisu glasali ni članovi najuže porodice. Ispred CIK-a se zarekao na štrajk glađu i žeđu.

"Zbog toga što ne postoje glasovi koji su glasali za mene. Primjer, braća i sestre koji su glasali na odvojenim mjestima piše nula glasova. Plus prijatelji, plus poznanici. Ljudi koji su spremni pod punom odgovornošću da tvrde da su glasali, da su bili na izborima i da su glasali za mene ne postoje ti glasovi", kaže Borovčević, nezavisni kandidat.

Dok se Hrvati bore za osnovno ljudsko pravo u BiH, pitanje je da li će ih iko u CIK-u i ćuti. Tamo imaju posla jer se bave paušalnim procjenama o izborima u  Srebrenici i Doboju. Sa njima nikako da se pomire i gubitnici, koji su se požalili na izborne neregularnosti. Među njima je i Ćamil Duraković iz Srebenice, kojeg je policija, nakon žalbi, logično, pozvala na saslušanje.  On to nije tako shvatio. 

Iako su pobjede srpskih kandidata i više nego ubjedljive, CIK, u kojem sjede i Srbi, i dalje ne priznaje rezultate. To je samo još jedna u nizu grešaka nlegalno izabranih članova CIK-a, smatra bivši predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić. 

"Svima je jasno da kada je u pitanju Srebrenca nema nikakvih dilema da je izborni proces bio ispravan i nepotrebno je praviti ovu tenziju. Pitanje Doboja, takođe pitanje koje su postavili mnogi. CIk treba da postupa onako kako nalaže Izborni zakon. Može da verifikuje ili ne verifukuje, ako ima žalbe trbeba na njih da odgovori. Nema potrebe. kao što u brojnim drugim slučajevima nije čekao nikakve istrage. CIK ne provodi istrage, ali je dužan da izvrši verifikaciju izbornih rezultata. 

CIK sklon presedanima i skandalima ne čudi, jer je na isti takv način i izabran. Dan nakon što je konkurs za članove CIK-a objavljen u Službenom glasniku BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, na prijedlog SDS-ovog Dragana Mektića donio je odluku o stupanju na fuknciju i prestanku funkcije članova CIK-a. Tamo su izabrani bivša savjetnica lidera SDS-a, Vanja Bjelica Prutina i ime sa kandidatske liste PDP-a, Jovan Kalaba. Oni su, smatraju u Republici Srpskoj, produžena ruka, bošnjačkim članovima.

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.