Kamp "Miral"

Prostitucija cvjeta u migrantskim kampovima u BiH

21:23, 30.06.2020.
Izvor: avaz
Migranti sami kažu da u kampu "Miral" u Velikoj Kladuši mogu dobiti seksualne usluge za 20 maraka. Ovu šokantnu tvrdnju iznio je za "Dnevni avaz" Armin Kržalić iz Centra za sigurnosne studije i profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu.

Ostali zaglavljeni

Kako navodi Kržalić, a to je manje-više javna tajna, sve se odvija u kampovima, bez ikakvih smetnji. Najgore je, kaže, što to svi znaju.  

- U razgovorima s migrantima u "Miralu" u Velikoj Kladuši došao sam do tih informacija. Oni navode da je taj „posao“ procvjetao, a djevojke dolaze u kamp – kaže Kržalić.  

Migranti su profesoru Kržaliću ispričali da oni koji imaju više novca iznajmljuju kuće i tamo odvode prostitutke.

- Ali, sve se to tolerira, naši istražni organi čekaju da građani nešto naprave i da to prijave. Pakistanci u "Miralu" su mi ispričali da su njihovi rođaci ostali zaglavljeni u Grčkoj jer su novac koji su im roditelji dali za put potrošili na kocku i prostitutke – kaže Kržalić.

Kondomi i cigarete

Srbijanska novinarka Dragica Pušonjić je prije nekoliko dana u svojoj novoj kolumni opisala situaciju u kasarni u Obrenovcu, gdje su smješteni migranti.  

- I prostitucija cvjeta. Naše djevojke prebiraju po novčaniku kada kupuju kondome i idu u noć. Kasnije, eto ih, opet kupuju, sada cigarete i „nešto slatko, jer padne im šećer“. Dolaze i djevojke sa strane, idu na „redaljke“, migranti su puni kao brod – napisala je Pušonjić u svojoj kolumni.