Bosanski Petrovac

Prošić: Vlasti USK-a nemaju kapaciteta da se izbore sa migrantskom krizom

  • 22.06.2020. 09:35

Načelnik opštine Bosanski Petrovac Dejan Prošić rekao je da je saradnja ove lokalne zajednice sa vlastima Unsko-sanskog kantona (USK) u vezi sa migrantskom krizom veoma loša, navodeći da te vlasti nemaju ni kapaciteta, niti načina da se sa tim pitanjem adekvatno izbore, što dodatno usložnjava situaciju.

"U više navrata smo od njih tražili rezultate, bilo je pokušaja razgovara o toj temi, ali je sve ostalo na tome. Čini mi se da je kantonalnim vlastima u interesu samo da medijima predstave da ne stoji priča da se migranti smještaju isključivo u srpska povratnička sela i da se sve to radi na nacionalnoj osnovi. Međutim, pomaka u rješavanju problema nema", ukazao je Prošić.

On je naglasio da nije zadovoljan trenutnom bezbjednosnom situacijom u toj opštini.

"Radimo sve što možemo da se ublaže posljedice, te da se ubrza prolazak migranata preko naše opštine, ali ne možemo sami da se izborimo sa svim izazovima", rekao je Prošić za "Glas Srpske".

On je naveo da su preduzete određene aktivnosti radi zaštite građana i njihove imovine, te da su angažovani Crveni krst i volonteri da obezbijede hranu, vodu i odjeću za migrante, a sve s ciljem da oni što brže prolaze kroz ovu opštinu.

"U posljednjih nekoliko dana primijećeno je manje prijava od građana i situacija se poboljšava. Prije uvođenja tih mjera migranti su se satima zadržavali po lokalnim selima, nanosili materijalnu štetu na objektima, a zabilježeno je i nekoliko krađa", naveo je Prošić.

Govoreći o epidemiji virusa korona, on je naveo da je opština Bosanski Petrovac, kao i većina lokalnih zajednica u BiH formirala opštinski Krizni štab i preduzela sve što je u njenoj moći da zaštiti zdravlje stanovnika.

"Uz sve preduzete mjere mogu reći da smo uspješno izašli iz ove prirodne nesreće. Imali smo 16 oboljelih i bilo je neophodno identifikovati tri klastera iz kojih su došli zaraženi, a nekoliko stotina ljudi prošlo je kroz samoizolaciju", naveo je Prošić.

Kada je riječ o posljedicama epidemije na druge segmente, Prošić je istakao da su u ovoj lokalnoj zajednici morali promijeniti dinamiku realizacije projektnih aktivnosti.

"Imali smo veoma ambiciozan plan investicija za ovu godinu, ali je sve to bilo zaustavljeno. Biće potreban rebalans budžeta, jer je punjenje lokalne kase u odnosu na plan u protekla tri mjeseca bilo smanjeno za oko 60 odsto, ali se situacija sada poboljšava i nadam se da udari na budžet neće biti toliko veliki da naruše likvidnost", istakao je Prošić.