Načelnik opštine Bosanski Petrovac

Prošić: U Bosanskom Petrovcu neće biti izgrađena spalionica otpada

  • 11.07.2020. 19:16

Nema ništa od izgradnje spalionice medicinskog i animalnog otpada u Bosanskom Petrovcu, poručuje načelnik opštine Dejan Prošić. Od početnog entuzijazma da će to donijeti nova radna mjesta i šansu za razvoj lokalne zajednice, došlo je do obustavljanja projekta. Nakon izrade studija uticaja na životnu sredinu ispostavilo se da bi spalionica građanima Petrovca donijela više štete nego koristi.

"U nekim redovnim okolnostima ne postoji opasnosti po životnu sredinu, međutim mi smo svjesni toga da moramo posmatrati i faktore rizika. Ono što se dešava u rizičnim situacijama je upravljanje po određenim protokolima kada se dešavaju kvarovi i havarije i tada bi moglo doći do opasnosti", rekao je Dejan Prošić, načelnik opštine Bosanski Petrovac.

Lokacija spalionice bila je planirala na deponiji udaljenoj nekoliko kilometara od centra grada, tačnije u selu Smoljana. Tom planu protivili su se mnogi, od građana do predstavnika političkih partija. Iz SNSD-a povezuju nedavno dovezen tekstilni otpad iz Italije u Drvar i Grahovo s propalim planom gradnje spalionice. Smatraju da je upravo u Bosanskom Petrovcu italijanski otpad trebalo da bude uništen. 

"Sve to liči na priču da je to trebalo biti spaljeno u Bosanskom Petrovcu a da su vazduh od spaljivanja tog otpada trebali udisati Petrovčani. Bosanski Petrovac na tom mjestu ima deponiju, odnosno odlagalište komunalnog otpada i sada je taj strateški investiror, kako ga neki nazivaju, namijenio da izgradi na tom području spalionicu medicinskog i animalnog otpada iako mi u Petrovcu imamo jako male količine tog otpada, gotovo zanemarive", ističe Nemanja Davidović, predsjednik OO SNSD-a Bosanski Petrovac.

Projekat spalionice trebalo je da realizuje preduzeće iz Lukavca. Tada je rečeno da će se to raditi po najvišim standardima i njemačkim tehnologijama. 

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)